Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Σε δημοπρασία σπάνια έργα του για τον «Μυστικό Δείπνο»

03.07.2022 / 10:42
pa 16

Δύο έργα με κιμωλία και παστέλ, τα οποία είναι αφιερωμένα στον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα βγουν στο «σφυρί» τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τα πορτρέτα του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και του Αγίου Ιακώβου, που κάθονται στα αριστερά του Ιησού Χριστού, στη διάσημη τοιχογραφία του Μιλάνου και τα οποία κάποτε ανήκαν στον Ολλανδό βασιλιά του 19ου αιώνα, Γουλιέλμο Β’.

Τα έργα αποτελούν μέρος της δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s, που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου και αποδίδονται στον βοηθό του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου, Τζιοβάνι Αντόνιο Μπολτράφιο.

Είναι φτιαγμένα στο πραγματικό μέγεθος των μορφών του πίνακα και η αξία του καθενός εκτιμάται σε 146.500 δολάρια ενώ οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να πουληθούν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Παράλληλα, τα χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά σπάνια», καθώς είναι μεγάλης κλίμακας πορτρέτα, και δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι γιατί δημιουργήθηκαν.

 «Είναι μέρος μιας σειράς 11 παρόμοιων έργων. Η συλλογή ανήκε κάποτε στον διάσημο Άγγλο ζωγράφο Τόμας Λόρενς, καθώς και στον Γουλιέλμο Β’, βασιλιά της Ολλανδίας, πριν χωριστεί και περιέλθει σε διάφορα μουσεία, γκαλερί και ιδιώτες. Το 2005, τα δύο έργα πωλήθηκαν ξεχωριστά στον οίκο Christie’s, έναντι 96.000 δολαρίων για τον Άγιο Ιωάννη και 57.600 δολαρίων για τον Άγιο Ιάκωβο. Έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κάτι παρόμοιο στην αγορά», ανέφερε στο CNN η Κριστιάνα Ρομάλι, ειδική στα σχέδια παλαιών δασκάλων στον οίκο Sotheby’s.

Και εξήγησε: «Είναι αρκετά μεγάλα έργα, για να είναι σε χαρτί και αυτό τα κάνει πολύ εντυπωσιακά. Και τα παστέλ χρώματα, δεν είναι κάτι που βλέπεις συχνά. Ο Λεονάρντο εισήγαγε τη χρήση της χρωματιστής κιμωλίας στην Ιταλία, αλλά είναι κάτι που ήρθε από τη Γαλλία. Τα έργα που αποδίδονται στον Μπολτράφιο είναι ασυνήθιστα για το μέγεθός τους και τη χρήση του χρώματος».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα