Λαζανάς : Τα Χριστούγεννα θα είναι όπως το περασμένο Πάσχα – Για να δαμάσουμε τον κοροναϊό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα

27.11.2020 / 11:54
73513640_102526917858079_335422497547616256_o-1024x683

Δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά του κοροναϊού, απηύθυνε ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Λαζανάς, ανέφερε πως η χαλαρότητα, ο τουρισμός και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της μετάδοσης, ενώ σημείωσε πως όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και πιθανόν θα είναι όπως το Πάσχα.

«Μεγάλη ανησυχία…»
«Είχαμε χθες(η επιτροπή εμπειρογνωμόνων) μία σύσκεψη και παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία… Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη σταδιακή άρση του lockdown», είπε ο κ. Λαζανάς, στο Πρώτο Πρόγραμμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

«Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα. Είναι τραγικό το νούμερο των νεκρών», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία μικρή κάμψη των νέων κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την Αχαΐα:

«Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος λόγω γιορτών π.χ. Αγίου Ανδρέα, ότι οι πολίτες δεν θα πειθαρχήσουν στα μέτρα. Υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία από τη Λάρισα και πάνω και από τη Λάρισα και κάτω. Η Πελοπόννησος ( εκτός Αχαΐας) και η Κρήτη βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση».

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσκολία, προσθέτοντας ότι «ο τουρισμός και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, η χαλαρότητα, έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της μετάδοσης. Δεν μπορέσαμε να απομονώσουμε τους ασυμπτωματικούς και φούντωσε. Γύρισαν οι φοιτητές στις πόλεις και ένας άλλος παράγοντας είναι η μετακίνηση των εργατών γης», εξήγησε.

Να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα
«Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να δαμάσουμε τον ιό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως οι άλλες χρονιές. Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα. Υπάρχει πολύ άσχημο ψυχολογικό κλίμα», υπογράμμισε και σημείωσε:

« Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουμε τον ιό, να είμαστε ασυμπτωματικοί και να τον μεταφέρουμε. Αν δεν παίρνουμε τα προληπτικά μέτρα θα νοσήσουμε και εμείς. Πρέπει να κρατάμε όλες τις βασικές προϋποθέσεις, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών. Η σωστή χρήση της μάσκας είναι σωτήρια.»

Για το εμβόλιο
Όσον αφορά στο εμβόλιο, ο κ.Λαζανάς είπε: «Όταν βγαίνει ένα καινούργιο εμβόλιο – φάρμακο πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχουμε αρκετά εμβόλια, τα οποία θα έχουν καλή αποτελεσματικότητα, χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο για την αναγκαιότητα. Κάνεις το εμβόλιο και γλιτώνεις τον εαυτό σου από μια δυνητική νόσηση. Επίσης, πρέπει να ανορθωθεί η οικονομία. Θα πρέπει να γίνει μία καθολική κίνηση να εμβολιαστούν όλες οι χώρες. Ήδη συζητάμε πως θα πρέπει να υπάρχει το εμβολιαστικό διαβατήριο. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για το εμβόλιο του πανδημικού ιού.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα