Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει για το TurkAegean» – Τί απάντησε για το «Μητσοτάκης γιοκ»

30.06.2022 / 14:23
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. 
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Mετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στα Ελληνοτουρκικά και στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα.

Ευθεία παραίνεση στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο

Όσον αφορά στο μήνυμα των ΗΠΑ μέσω της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

Όταν ρωτήθηκε για το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», και στη συνέχεια είπε για την αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

Δεν θα προσέφερε όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της

Πρόσθεσε ακόμη: «Η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια όταν ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα», είπε αναφερόμενος στις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας, ενώ όσον αφορά στην κολωτούμπα της είπε ότι «δεν θα προσέφερε όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της».

 H κυβέρνηση θα αντιδράσει για το TurkAegean

Σε ότι αφορά στο Turkaegean ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα αντιδράσει». Και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα

Σε ότι αφορά τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. raffalle, φρεγάτες κλπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Ολα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 ξαι από την άλλη δεν στήριξε» και εξήγησε αυτό που και ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι δηλαδή απαιτείται το αίτημα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.« Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα