Κυριακίδου: Γεωπολιτική αναγκαιότητα η αλληλεγγύη των εμβολίων

06.09.2021 / 23:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 44

Στην «αλληλεγγύη των εμβολίων» στάθηκε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. μιλώντας, σήμερα, στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας των G20 τονίζοντας ότι «είναι γεωπολιτική αναγκαιότητα και πρέπει να γίνει το σήμα κατατεθέν της παγκόσμιας συνεργασίας για την έξοδο από την πανδημία».

«Η αλληλεγγύη μας και η συλλογική μας ευθύνη μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές σε όλο τον κόσμο. Και οι δεσμεύσεις μας πρέπει να ακολουθούνται από συγκεκριμένες ενέργειες», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου.

Συμπλήρωσε ότι η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως Team Europe, έχουν κινητοποιήσει μέχρι τώρα πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τις προσπάθειες των χωρών εταίρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ένωση πρωτοστατεί «εξάγοντας περίπου τη μισή παραγωγή της. Από τον Δεκέμβριο του 2020, αυτή ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που εξάγονται σε 130 χώρες παγκοσμίως».

Ωστόσο, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι, παρά τις πρωτοφανείς παγκόσμιες προσπάθειες, ορισμένες χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη εμβόλια.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί, εστιάζοντας στα πιο εύθραυστα συστήματα υγείας και την ικανότητα παροχής νέων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων», τόνισε.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε, επίσης, ότι η Ε.Ε., εκτός από τις εξαγωγές, επενδύει στη δημιουργία μονάδων παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και στην αύξηση της συνεργασίας με το αφρικανικό CDC.

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι η επερχόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (HERA), θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα