Κυριακή Αθανασιάδη: «Η ακίνητη ιδιοκτησία πλήττεται βάναυσα»

21.02.2021 / 23:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Athanasiadi

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαϊας και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Κυριακή Αθανασιάδη τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ακίνητη ιδιοκτησία

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον «Ν» η κυρία Αθανασιάδη επισημαίνει ότι το κράτος προέβη σε μειώσεις ενοικίων χωρίς ουσιαστική κάλυψη των ιδιοκτητών, σημειώνοντας και ότι στην Πάτρα, λόγω του γεγονότος ότι στεγάζονται σ’ αυτήν χιλιάδες φοιτητές, το φαινόμενο της πρόωρης λύσης των μισθώσεων έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Πάντως, παρά την υφιστάμενη, δυσμενή, κατάσταση, η κυρία Αθανασιάδη στέλνει κι ένα αισιόδοξο μήνυμα, επισημαίνοντας ότι η Αχαΐα είναι μία περιοχή που έχει δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς αποτελεί τόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Κυρία Αθανασιάδη σε ποιο βαθμό έχει πληγεί η ιδιοκτησία ακινήτων από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Είναι προφανές ότι η ακίνητη ιδιοκτησία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πανδημίας. Και τούτο διότι οι αγοραπωλησίες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω της απροθυμίας για την απόκτηση νέων ακινήτων προς εκμετάλλευση, καθώς και εξαιτίας της καθίζησης του εμπορίου και εν γένει των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ομοίως έχει πληγεί και το κομμάτι των μισθώσεων ακινήτων. Για τους ίδιους λόγους δεν υφίσταται ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις, ενώ εδώ, επιπλέον, αντιμετωπίζουμε και το φαινόμενο της πρόωρης λύσης των επαγγελματικών μισθώσεων, λόγω της παράλυσης του εμπορίου, και στην φοιτητική στέγη λόγω της εξ αποστάσεως παράδοσης των πανεπιστημιακών μαθημάτων.

 Στην Πάτρα, που είναι μία μεγάλη πανεπιστημιούπολη που διαθέτει οργανωμένο και πλήρες δίκτυο και επάρκεια στην φοιτητική στέγη, το φαινόμενο της πρόωρης λύσης των μισθώσεων έλαβε μεγάλες διαστάσεις, με αντίστοιχη ζημία των ιδιοκτητών.

Ποια είναι η δική σας απάντηση ως προς τη μείωση ή και την πλήρη απαλλαγή των ενοικίων για πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις;

Υπό τις δραματικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας λόγω της πανδημίας, η παρέμβαση του κράτους στις συμβάσεις μισθώσεων  μπορεί να φαινόταν  αναγκαία. Υπό τον όρο, όμως, ότι θα τηρούνταν ίσες αποστάσεις και από τα δύο μέρη και τα ληφθέντα μέτρα θα εξισορροπούσαν τις ζημιές και τα οφέλη και των δύο μερών, κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν συνέβη.

 Το κράτος προέβη σε μειώσεις ενοικίων, χωρίς αντίστοιχη αποζημίωση των ιδιοκτητών, αλλά και περικοπή ολοκλήρου του ενοικίου, επίσης χωρίς καμία ουσιαστική κάλυψη των ιδιοκτητών.

Και ναι μεν το κράτος εξήγγειλε  συμψηφισμούς με τις φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών για την πρώτη περίοδο των μειώσεων και αποζημιώσεις τους για την δεύτερη και τρίτη περίοδο των μειώσεων και των περικοπών, όμως  μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν τις έχει λάβει ή τις έχει λάβει με ανεξήγητες μειώσεις.

Έτσι, λοιπόν, που τελικά διαρθρώθηκε η παρέμβαση του κράτους στις ιδιωτικές αυτές συμβάσεις μισθώσεως, αποδείχθηκε ότι παρείχε μονομερή και αναποτελεσματική προστασία στην πλευρά των ιδιοκτητών, στο μεγαλύτερο μέρος των οποίων προκάλεσε ανησυχία, άγχος και φυσικά καταστροφική ζημιά.

Θεωρείτε ότι η ιδιοκτησία θίγεται, απλώς, κι αυτή από τις επιπτώσεις της πανδημίας ή υφίσταται μια πολύ μεγαλύτερη και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη ζημιά; Πιστεύετε, δηλαδή, ότι η ιδιοκτησία ακινήτων οδηγείται σε απαξίωση; 

Η ακίνητη ιδιοκτησία πλήττεται βάναυσα, τόσο από την γενικότερη καθίζηση της παγκόσμιας και της εθνικής οικονομίας, όσο και από τους χειρισμούς του κράτους.

Οι κλυδωνισμοί είναι δεδομένοι, οι ζημιές είναι τεράστιες και ανεπανόρθωτες, πλην όμως η ανατροπή της κατάστασης στον χώρο των ακινήτων προς το καλύτερο είναι αναμενόμενη και επιδιωκόμενη, βασισμένη στις συνεχείς θυσίες των ιδιοκτητών.

Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια της στήριξης και της προστασίας από ένα δίκαιο και καλά οργανωμένο κράτος.

Η ύπαρξη ενός δικαίου και καλά οργανωμένου κράτους δεν είναι ευχή, είναι απαίτηση!

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν την βρίσκετε αρκετή;

Σαφώς και η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι αρκετή για την προστασία των ιδιοκτητών. Μια μείωση μάλιστα που υπολογίζεται να εξανεμιστεί από την εξαγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Αχαϊα που έχετε στη διάθεση σας;

Η εικόνα που σας περιέγραψα προηγουμένως αφορά και την Αχαΐα, με την επιπλέον επιβάρυνση της ζημιάς στην φοιτητική στέγη. Παρόλα αυτά, η Αχαΐα είναι μία περιοχή που έχει δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς επίσης αποτελεί τόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Εάν κάποιος σας ρωτούσε εάν αυτή την περίοδο, εφόσον  μπορεί, εάν πρέπει να επενδύσει σε ακίνητα, τι θα τού απαντούσατε;

Θα τού απαντούσα ότι, εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα, να το κάνει, διότι πάντοτε τα ακίνητα αποτελούσαν και αποτελούν σταθερή αξία. Άλλωστε η επένδυση σε ακίνητα σήμερα, με βεβαιότητα κινεί τα γρανάζια της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα, που στην παρούσα φάση είναι ακινητοποιημένη, ενώ τα οφέλη είναι συλλογικά αλλά σίγουρα και ατομικά. 

Τα προτεινόμενα αναγκαία μέτρα

Σύμφωνα με την κυρία Κυριακή Αθανασιάδη, τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων είναι τα εξής:

*Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ.

*Η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις εμπορικές και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη την επικράτεια.

*Η άμεση έναρξη προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, όχι μόνο κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων.

*Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με βάση το συνολικό εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου επιβαρύνει κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν τα μισθώματα ως συμπληρωματικό εισόδημα. Έτσι, το εισόδημα από ενοίκια υπερφορολογείται.

*Η στήριξη ιδιοκτητών με άμεση καταβολή αποζημίωσης, αντίστοιχη με το υποχρεωτικά μειωμένο ποσό μισθώματος.

*Η εξίσου στήριξη φυσικών και νομικών προσώπων των ιδιοκτητών.

*Η διευκόλυνση των ιδιοκτητών στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

*Η διευκόλυνση των δανειοληπτών.

*Η χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους.

ΠΗΓΗ:  Εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα