Κύπρος – Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν τη θέση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου τους – Σε ποιους στέλνουν μήνυμα

21.01.2022 / 11:47
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
usa-kypros

O 6ος Αμερικανικός Στόλος έχει προσφέρει μια «ασυνήθιστη» αποκάλυψη της θέσης του υποβρυχίου κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης Ohio USS Georgia (SSGN 729), δημοσιοποιώντας εικόνες από τη σύντομη στάση του κοντά στην Κύπρο.

Σκόπιμες… αποκαλύψεις

Σύμφωνα με τη σελίδα The Drive, αυτές οι σπάνιες αποκαλύψεις δεν είναι τυχαίες και τείνουν να γίνονται σε περιόδους αυξανόμενων διεθνών εντάσεων.

Καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φανέρωσε το USS Georgia για να δείξει τόσο στους συμμάχους όσο και στη Ρωσία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην περιοχή και μπορούν να χτυπήσουν από μεγάλες αποστάσεις με μικρό ρίσκο.

Φωτογραφίες από τη στάση ανεφοδιασμού δημοσίευσαν στο Twitter οι Αμερικανικές Ναυτικές Δυνάμεις της Ευρώπης, αναφέροντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου κοντά στην πόλη της Λεμεσού.

Η ακριβής τοποθεσία του υποβρυχίου δεν αποκαλύφθηκε, αλλά ο 6ος Στόλος είναι γνωστό ότι διεξάγει επιχειρήσεις στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη», στο Μαρί.

Να παραμείνει στη Μεσόγειο

Η επίσκεψη του USS Georgia στην Κύπρο έγινε την ίδια περίοδο με τον απόπλου του αεροπλανοφόρου «USS Harry S. Truman» στη Μεσόγειο.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν διέταξε να παραμείνει στη Μεσόγειο αντί να αποπλεύσει στη Μέση Ανατολή.

Αξιωματούχος είπε στο USNI News ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να καθησυχάσει τους ευρωπαίους συμμάχους για τη δέσμευση των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Πολεμικό Ναυτικό δημοσιοποιεί τη θέση υποβρυχίου του. Το 2019, δημοσίευσε εικόνες του USS Florida (SSGN 728) καθώς επιχειρούσε σε άγνωστη τοποθεσία στη Μεσόγειο, στην οποία την ίδια περίοδο βρίσκονταν ρωσικά πλοία.

Το USS Georgia έκανε ξανά την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο του 2020 όταν πέρασε από τα στενά του Ορμούζ μαζί με το USS Port Royal και το USS Philippine Sea, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα