Κύπρος: Εθνικός κατώτατος μισθός στα 940 ευρώ

02.01.2023 / 18:10
shutterstock_226506466-1024x682

Σε ισχύ τέθηκε την 1η Ιανουαρίου στην Κύπρο ο θεσμός του εθνικού κατώτατου μισθού, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Βάσει του Διατάγματος, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που καταβάλλεται σε οποιοδήποτε εργοδοτούμενο καθορίζεται σε 940 ευρώ μεικτά για πλήρη απασχόληση.

Ωστόσο το ποσό αυτό θα καταβάλλεται μόνο μετά την παρέλευση έξι μηνών συνεχούς απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση.

Για τους πρώτους έξι μήνες, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός καθορίζεται σε 885 ευρώ για πλήρη απασχόληση.

Στις περιπτώσεις εργοδοτουμένων με μερική απασχόληση, εκτός της περίπτωσης των φρουρών ασφαλείας και των καθαριστών όπου υπάρχει μισθός με την ώρα, για τα υπόλοιπα επαγγέλματα που καλύπτονται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», το ωρομίσθιο υπολογίζεται κατ’ αναλογία του συνήθους εβδομαδιαίου ωραρίου των εργαζομένων στην επιχείρηση, εκεί όπου υπάρχει, με πλήρη απασχόληση ή στο γενικό ωράριο του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διατάξεις του διατάγματος δεν εφαρμόζονται:

Στους οικιακούς εργαζόμενους, στους εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας και στους εργαζόμενους στη ναυτιλία.

Για οποιοδήποτε εργαζόμενο για τον οποίο ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις με βάση νομοθεσία ή σύμβαση ή πρακτική ή έθιμο.

Για εργαζόμενους για τους οποίους εφαρμόζεται το περί Κατωτάτων Μισθών στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020.

Για πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση η οποία προβλέπεται με βάση νομοθεσία, πρακτική ή έθιμο για την απόκτηση διπλώματος ή/και για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Ακόμα όταν ο εργοδότης παρέχει στον εργοδοτούμενο διατροφή ή/και διαμονή θα μπορεί κατόπιν συμφωνίας να μειώνει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό μέχρι 15% όταν παρέχεται διατροφή, ή/και μέχρι 10% όταν παρέχεται διαμονή.

Ο εργοδοτούμενος δύναται να τερματίσει την πιο πάνω συμφωνία για παροχή διατροφής ή και διαμονής, με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη. Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος. Πάντως, οι συνδικαλιστές δηλώνουν πως χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του μέτρου και πως θα επιδιώξουν βελτιώσεις στην εν λόγω θεσμοθέτηση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα