Κύπρος: Διαγνώσθηκε με μεταστατικό καρκίνο, της έδωσαν έξι μήνες ζωής, αλλά το δείγμα δεν ήταν δικό της!

23.06.2023 / 18:14
βία-γυναικών-800x500_c-768x480

Την παρέμβαση της υπουργού Υγείας της Κύπρου Δρ. Πόπης Κανάρη προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΦΙλελεύθερος” της Κύπρου, το οποίο αναφέρει ότι γυναίκα, η οποία ενημερώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους 6 μήνες, τελικά διαπίστωσε ότι το δείγμα το οποίο δόθηκε για έλεγχο, δεν ανήκε στην ίδια, αλλά σε άλλο άτομο.

Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση καταγράφεται σε επιστολή της καταγγέλουσας, η οποία εστάλη μέσω του δικηγόρου της, Θεόδουλου Παπαβασιλείου, στη διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, καλώντας τους αρμοδίους να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που εγείρονται.

Το ρεπορτάζ υπογράφεται από την δημοσιογράφο και συντάκτρια του «Φ» Ιωάννα Μάντζιηπα, η οποία σημειώνει πως ο εφιάλτης για την εν λόγω γυναίκα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 όταν η ίδια παραπέμφθηκε από τον γιατρό της, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου για να της ληφθεί δείγμα για βιοψία, το οποίο εστάλη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στην επιστολή, μετά την πάροδο 20 ημερών η γυναίκα ενημερώθηκε ότι από το δειγματοληπτικό έλεγχο της βιοψίας, έπασχε από μεταστατικό καρκίνο με προσδόκιμο ζωής τους 6 μήνες.

Η καταγγέλλουσα, όπως ισχυρίζεται, δεν αποδεχόταν τα αποτελέσματα που της είχαν δοθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ζήτησε να γίνει επιστημονική εξέταση DNA της συγκεκριμένης δειγματοληψίας που καταδείκνυε ότι έχει μεταστατικό καρκίνο. Τότε ήταν που διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο δείγμα δεν άνηκε στην ίδια, αλλά σε άλλο άγνωστο άτομο. Όλο αυτό προκάλεσε ψυχική οδύνη στην καταγγέλλουσα, αλλά και στην οικογένειά της με αποτέλεσμα τους τελευταίους 4 μήνες όλοι να λαμβάνουν ψυχολογική στήριξη.

Στην επιστολή ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας, ζητά γραπτές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που εγείρονται για το ποιος ευθύνεται για το μεγάλο λάθος που έγινε. Συγκεκριμένα, ζητούν να ενημερωθούν για τον λειτουργό που έλαβε τη βιοψία από τη 40χρονη, όπως και για τον λειτουργό που ήταν υπεύθυνος για την αποστολή των δειγμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Επίσης, ζητούν λεπτομέρειες για να διαπιστωθεί αν το λάθος έγινε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο για την ώρα παραμένει αναπάντητο, αφορά τον ασθενή ο οποίος έλαβε το αποτέλεσμα της βιοψίας της 40χρονης. Είναι άξιον απορίας εάν το άτομο αυτό έχει ενημερωθεί για τα πραγματικά αποτελέσματα του και εάν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, αφού ενδεχομένως να μη γνωρίζει ότι πάσχει από καρκίνο. Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδιο πρόσωπο από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου το οποίο ανέφερε ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία η όποια διερευνάται με μεγάλη προσοχή.

Ακολούθως το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι αφού έλαβε γνώση της επιστολής ασθενούς στην οποία παρατίθενται στοιχεία ότι της δόθηκαν αποτελέσματα που αφορούσαν άλλον ασθενή, επιβεβαιώνει πως έχει προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια έρευνας για εξακρίβωση των δεδομένων. Προσθέτει ότι «χωρίς να υποτιμούμε την αναστάτωση που έχει προκληθεί, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους ότι αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με απόλυτη ευαισθησία και επιμέλεια».

Και καταλήγει ότι «ο κύριος μας στόχος, από την έναρξη της λειτουργίας του κέντρου πριν 25 χρόνια ήταν, παραμένει και το πετυχαίνουμε, η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς μας. Μόλις ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα και εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα, θα ενημερωθούν όλοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας, Θ. Παπαβασιλείου η πελάτισσά του δεν τέθηκε κάτω από οποιαδήποτε διαδικασία χημειοθεραπείας, ωστόσο διευθετήθηκε ραντεβού για να υποβληθεί σε κύκλο χημειοθεραπειών, στον οποίο όμως δεν συμμετείχε λόγω του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε λάβει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων DNA επί του συγκεκριμένου δείγματος βιοψίας, που καταδείκνυε ότι δεν ανήκε σε αυτήν, αλλά σε άλλο άτομο.

Περαιτέρω ο κ. Παπαβασιλείου σημειώνει ότι τόσο η γυναίκα, όσο και το δικηγορικό του γραφείο σεβόμενοι την πολύχρονη προσφορά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, δεν θα προβούν σε οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις ή τοποθετήσεις για το θέμα που έχει προκύψει. «Σεβόμαστε απόλυτα τον ρόλο που διαχρονικά έχουν επιτελέσει, αλλά και επιτελούν τόσο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα πρέπει να μηδενίζει την προσφορά τους στη δημόσια υγεία», αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου.

Καταλήγοντας τονίζει ότι σκοπός των επιστολών προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου είναι να διερευνηθούν τα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δειγματοληψίας, αλλά και να ερευνηθούν ενδελεχώς τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό, ούτως ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιας φύσεως λανθασμένες διαγνώσεις.

Η υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη έδωσε οδηγίες για άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής πέντε νέων μαστογράφων, δόθηκαν στον ΟΚΥπΥ οδηγίες για τάχιστη διερεύνηση του περιστατικού, καθώς όπως τόνισε, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή καταγγελία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα