Κτηνοτρόφοι – Αχαΐα: Έρχεται εκτόξευση τιμών – Θα φτάσει 35 ευρώ το κρέας και 20 ευρώ τα γαλακτοκομικά

06.08.2022 / 9:05
booeidi

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Η απόφαση της Κομισιόν για μείωση των βοοειδών στην Ολλανδία κατά 30% φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις που «αγγίζουν» και την Αχαΐα

Δυσάρεστες εξελίξεις για την τσέπη των καταναλωτών στην Ελλάδα επιφυλάσσει η  υιοθέτηση από την Κομισιόν της πρότασης για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται η μείωση των βοοειδών στην Ολλανδία κατά 30%. Αυτό όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στο «Νεολόγο» των Πατρών θα σημάνει τεράστιες αυξήσεις στη τιμή των γαλακτοκομικών αλλά και του κρέατος.

Η λογική της Κομισιόν

Το 2020 η κυβέρνηση της Ολλανδίας διέταξε τον καθορισμό του εθνικού ορίου ταχύτητας στα 100 km/hr, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο εκτίμησε ότι τα ζώα, σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να μειωθούν κατά 30%, για να μειωθεί η ρύπανση του αζώτου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να γίνουν μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από την κοπριά των ζώων και από τη χρήση αμμωνίας στα λιπάσματα. Μέχρι το 2030 η κυβέρνηση έβαλε στόχο την μείωση κατά 70% των οξειδίων του αζώτου.

Κτηνοτρόφοι - Αχαΐα: Έρχεται εκτόξευση τιμών - Θα φτάσει 35 ευρώ το κρέας και 20 ευρώ τα γαλακτοκομικά 3

Π. Λαλιώτης: «Θα εκτοξευθούν οι τιμές»

Ωστόσο αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Αχαΐας Παναγιώτη Λαλιώτη ότι από τα 5 εκατομμύρια που ανέρχεται σήμερα το ζωικό κεφάλαιο της Ολλανδίας, θα μειωθεί στα 3 εκατομμύρια με τις συνέπειες να είναι πολύ άσχημες για τους καταναλωτές.

Ακριβά πρόκειται να πληρώσουν αυτές τις αλλαγές οι Έλληνες καταναλωτές όπως λέει στον «Νεολόγο» ο κ. Λαλιώτης, αφού ενδεχόμενη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην Ολλανδία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την χώρα που εκτρέφει και εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό βόειου κρέατος στην Ευρώπη, θα σημαίνει ότι πλέον τα γαλακτοκομικά μπορεί και να φτάσουν μέχρι και 20 ευρώ το κιλό ενώ το κρέας τα 30-35 ευρώ εκτοξεύοντας έτσι τις τιμές με τους καταναλωτές να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κτηνοτρόφοι - Αχαΐα: Έρχεται εκτόξευση τιμών - Θα φτάσει 35 ευρώ το κρέας και 20 ευρώ τα γαλακτοκομικά 4

Χ. Ανδρικόπουλος: «Οι τιμές συνεχώς αυξάνονται και αυτό είναι μη αναστρέψιμο»

Την ίδια στιγμή όπως λέει στον «Νεολόγο» των Πατρών, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και συνιδιοκτήτης της Πατρινής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Χάρης Ανδρικόπουλος: «Ήδη οι καταναλωτές στην Πάτρα, την Αχαΐα και την υπόλοιπη χώρα πληρώνουν ακριβότερα τα γαλακτοκομικά και στο κρέας αφού η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές που εξάγονται κυρίως από την Ρωσία αλλά και η αύξηση του κόστους ενέργειας λόγω του Ρωσικό-Ουκρανικού πολέμου και του εμπάργκου που έχει επιβληθεί στις Ρωσικές εξαγωγές  έχουν προκαλέσει μείωση του ζωικού κεφαλαίου πανευρωπαϊκά και αύξηση των τιμών».

Ουσιαστικά όπως μας εξηγεί ο κ. Ανδρικόπουλος, οι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση στη προσπάθεια να μειώσουν το κόστος παραγωγής, επιλέγουν να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο τους. Έτσι τους τελευταίους έξι μήνες οι τιμές συνεχώς αυξάνονται και το εγγύς μέλλον δεν δείχνει να είναι ανατρέψιμο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο όσο συνεχίζεται το εμπάργκο στη Ρωσία τόσο οι τιμές σε ζωοτροφές και ενέργεια θα αυξάνονται και θα μετακυλίονται στα τελικά προϊόντα, δηλαδή στη τσέπη του καταναλωτή. Πρόβλημα με το κόστος ενέργειας έχουν και οι έμποροι στην Ελλάδα αφού και μόνο το ρεύμα που χρειάζεται για την συντήρηση των κρεάτων, γαλακτοκομικών και άλλων το οποίο πλέον πληρώνουν ακριβότερα, δεν βοηθά τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις με αυτές να καταλήγουν στο τελικό προϊόν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρικόπουλος «ακόμη και αν σήμερα ξεκινούσε μια προσπάθεια να γίνει η χώρα πιο αυτόνομη σε ότι αφορά την κτηνοτροφία και τα προϊόντα της, θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια πενταετία ώστε να εξαχθούν τα πρώτα αποτελέσματα. Ακόμη και αν σταματούσε αύριο η σύρραξη στην Ουκρανία και αίρονταν τα μέτρα κατά της Ρωσίας θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για την αντιστροφή του κλίματος και η επιστροφή στη κανονικότητα θα αργούσε σε ότι αφορά στην επάρκεια αλλά και στις ανατιμήσεις στα προϊόντα».

Μείωση ζωικού κεφαλαίου και στην Ελλάδα

Παρόμοιες καταστάσεις αλλά για διαφορετικούς λόγους ζουν και οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας αφού λόγω της αύξησης στη τιμή των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας οι περισσότεροι επιλέγουν να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο τους, στον αριθμό των ζώων που θα τους αποφέρουν τέτοια ποσότητα προϊόντων, όπως το γάλα και το κρέας ώστε να μπορέσουν με την πώληση του να πληρώσουν τα έξοδα εκτροφής και να βγάλουν κάποιο κέρδος και για τους ίδιους.

Μάλιστα στην Αχαΐα αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη ένα 25-30% του ζωικού κεφαλαίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου πρόκειται να μειωθεί ώστε οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να πορευτούν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Το θέμα ήρθε και στην Βουλή μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, στην οποία προχώρησαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. Το θέμα όπως επιβεβαίωσε στον «Νεολόγο» των Πατρών και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, ο οποίος υπογράφει την παρέμβαση, αφορά άμεσα και την περιοχή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα