Κρυπτονομίσματα : Επένδυση ή φούσκα;

22.01.2023 / 16:39
700

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Η έννοια του κρυπτονομίσματος μπαίνει όλο και πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια στη σφαίρα της δημόσιας κουβέντας, σε παγκόσμια κλίμακα. Για ορισμένους η λειτουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που δεν ελέγχεται από τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς αποτελεί μια επανάσταση. Για άλλους, μάλλον τους περισσότερους, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια «χρυσοφόρα» επένδυση που υπόσχεται τεράστια και εύκολα κέρδη.

Για αυτό και πολλοί την «πατάνε» και πέφτουν θύματα επιτήδειων οι οποίοι εκμεταλλεύονται, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «αμύητων» υποψήφιων επενδυτών δεν έχει ούτε σαφή αντίληψη της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων, αλλά ούτε και βασική κατανόηση των θεμελιωδών εννοιών της ψηφιακής αγοράς.

Με αφορμή την περίπτωση γυναίκας στη Πάτρα, γιατρός στο επάγγελμα, η οποία έπεσε θύμα απατεώνων με τους δράστες της απάτης  να καταφέρνουν να της αρπάξουν ποσό μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ όπως η ίδια κατήγγειλε στην Αστυνομία, η γιατρός επιχείρησε μέσω ιστοσελίδας να «παίξει» σε κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα του κόστισαν… 70.000 ευρώ

Μία ακόμη υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ ήταν αυτή ενός άνδρα από την Πάτρα, οι απατεώνες τον «παγίδευσαν» με το πρόσχημα της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα και κατάφεραν να του αποσπάσουν  το ποσό 70.000 ευρώ, το περιστατικό σημειώθηκε το 2021.  Ο δράστης έπεισε τον παθόντα και με την χρήση του λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης δημιούργησε λογαριασμό στον υπολογιστή του, με αποτέλεσμα ο παθόντας πειθόμενος ότι συμμετέχει σε επενδυτικά προγράμματα, να καταβάλει τον Αύγουστο 2021 από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, συνολικά περισσότερα από 70.000 ευρώ.

«Έβλεπε 45.000 κέρδος, έχασε και το αρχικό κεφάλαιο»

Ένας άλλος νεαρός Πατρινός είχε δημιούργησε λογαριασμό σε ιστοσελίδα και άρχισε να βάζει χρήματα για να προχωρήσει σε αγορά κρυπτονομισμάτων. Το ποσό έφτασε τις 45.000 με το πέρασμα του χρόνου, μέχρι που διαπίστωσε το καλοκαίρι του 2022 πώς η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, ήταν βιτρίνα και… απάτη.

«Επένδυσα 5.000 ευρώ από τις οικονομίες μου»

Στο «Νεολόγο» των Πατρών μιλά Αχαιός ο οποίος πείστηκε να ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα και να επενδύσει μάλιστα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα άτομα από τον κύκλο μου, μου έκαναν αναφορά για τα κρυπτονομίσματα, πώς ακριβώς λειτουργούν και τα μεγάλα κέρδη που μπορούν να δημιουργηθούν σε βάθος χρόνου ή ακόμα από μέρα σε μέρα. Είναι κάτι σαν το χρηματιστήριο ή τουλάχιστον έτσι έχω στο μυαλό μου την όλη συναλλαγή με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζω.

Άνοιξα λογαριασμό και επένδυσα σε κάποια κρυπτονομίσματα, όχι το bitcoin φυσικά γιατί το 2021 κόστιζε πάνω από 30.000 ευρώ, επέλεξα άλλα κρυπτονομίσματα για τα οποία το περιβάλλον μου, μου έλεγε πώς έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο το επένδυσα σε συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα αγοράζοντας αρκετά από το ίδιο και επέλεξα να πάρω και κάποια ακόμα λιγότερο γνωστά. Δυστυχώς είδα τα χρήματα του να μειώνονται συνεχώς.

Το αρχικό κεφάλαιο κάθε μέρα έπεφτε, έμπαινα στην πλατφόρμα με την ελπίδα πώς θα ανέβαινε και πάλι η αξία, αλλά τίποτα. Μέχρι και σήμερα η πτώση είναι πολύ μεγάλη. Θα αφήσω εκεί τα χρήματα που έχουν απομείνει, βάσει της αξίας των κρυπτονομισμάτων που έχω στην κατοχή μου και θα περιμένω μήπως κινηθεί και πάλι ανοδικά η τιμή τους, δεν έχω άλλη επιλογή γιατί και να ρευστοποιήσω τα χρήματα μου αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα  τόσα λίγα που έχουν «γίνει».

Και συνεχίζει με τα εξής: «Με καθοδήγησαν φίλοι μου που ήδη ήξεραν πώς λειτουργεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων, έχω ακούσει για αρκετούς που την πάτησαν, είναι εύκολο αν δεν γνωρίζεις απλά να χάσεις τα χρήματα σου. Θα μου πείτε στην πραγματικότητα και εγώ τα έχασα, δεν είναι όμως το ίδιο, αν τα κρυπτονομίσματα που έχω στην κατοχή μου πάρουν και πάλι αξία εγώ ίσως πάρω πίσω το αρχικό μου κεφάλαιο και όχι μόνο».

Πόσο τελικά κοστίζει ένα κρυπτονόμισμα;

Η τιμή ενός κρυπτονομίσματος είναι σχετική, διαμορφώνεται συνεχώς και είναι ανάλογη με την «εξόρυξη» από τους χρήστες. Αυτό σημαίνει πως σήμερα μπορεί ένα κρυπτονόμισμα να κοστίζει 30.000 ευρώ, αλλά σε λίγες ημέρες να κοστίζει 2.000 ευρώ ή ίσως να εκτιναχθεί σε ένα ποσό αστρονομικό. Τον Ιούλιο του 2010 το πρώτο και πλέον πιο ακριβό κρυπτονόμισμα αντιστοιχούσε σε 0,008 του δολαρίου, εννέα μήνες μετά σε 1 δολάριο δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 12400% και μέχρι το 2021 πάνω από 30.000 δολάρια! Πλέον τα κρυπτονομίσματα είναι πάρα πολλά και μπορεί κάποιος να επενδύσει όποιο ποσό θέλει και να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι.

Τι πρέπει να κάνετε για να μην καταλήξετε… θύμα;

Συνήθως οι δράστες εκμαιεύουν τα υποψήφια θύματα τους με τους εξής τρόπους: κατά την διάρκεια επίσκεψης τους σε κάποια αναδυόμενη διαφήμιση ή ηλεκτρονική σελίδα επένδυσης σε ψηφιακά κρυπτονομίσματα. Μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος (email) στο οποίο συνήθως επισυνάπτεται κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση (link) ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας και απευθείας μέσω τηλεφωνικής κλήσης στα κινητά τους τηλέφωνα από αριθμούς εξωτερικού. Όπως και αν πραγματοποιηθεί επικοινωνία συνήθως καταλήγουν να συνομιλούν στην ελληνική ή αγγλική διάλεκτο και γλώσσα με κάποιο άτομο που υποδύεται το υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων. Αφού τους πείθουν για την φερεγγυότητα τους και τις άκρα υψηλές αποδόσεις, ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι και συνδέονται σε μια εκ των δραστών υποδεικνυόμενη σελίδα όπου παρακολουθούν την επένδυση τους ενώ παράλληλα τους αποστέλλονται και αναφορές στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο με την πορεία των επενδύσεων τους.

(να γίνει πίνακας)

Η πορεία του κυρίαρχου κρυπτονομίσματος

1ο έτος: $0.05

2ο έτος: $0.29

3ο έτος: $5

4ο έτος: $13

5ο έτος: $816

6ο έτος: $275

7ο έτος: $432

8ο έτος: $1,084

9ο έτος: $14,764

10ο έτος: $3,783

11ο έτος: $7,319

12ο έτος: $33,400

13ο έτος: $47,310

14o έτος (αυτό το διάστημα που διανύουμε): περίπου $20,000 ενώ έχει πέσει πολύ κάτω από τα  $17,000

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα