Κροατία: Γίνεται το 20ό μέλος της ευρωζώνης από το 2023

13.05.2022 / 22:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 16

Σε περίπου ενάμιση χρόνο, η Κροατία γίνεται το εικοστό μέλος της ευρωζώνης, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή.

Να σημειωθεί ότι δεξιά κόμματα του κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ εκτιμώντας ότι θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, αλλά οι θέσεις τους απορρίφθηκαν.

Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις.

Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα