Κρίση στην Ουκρανία: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις ζάπλουτους Ρώσους

22.02.2022 / 15:16
mporis-tzonson

Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της βρετανικού κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες – τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank – και τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν – τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον Ιγκόρ Ρότενμπεργκ – στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο. «Η αποφασιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερασπιστεί τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ είναι απόλυτη και αμετακίνητη», τόνισε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας: «Δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση, την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μαζί με τους συμμάχους μας».

Ο Τζόνσον τόνισε ότι ακριβώς επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φανεί ότι θα αποτύχει. Είπε ακόμη ότι αυτό θα απαιτήσει την επιμονή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα ολόκληρης της δυτικής συμμαχίας. «Οι σκέψεις μας πρέπει να στραφούν στους γενναίους Ουκρανούς φίλους μας που δεν απειλούν κανέναν, που δεν ζητούν τίποτα παρά μόνο να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα», τόνισε.

Στο σταυρόνημα της ΕΕ πάνω από 360 Ρώσοι
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζουν παράλληλα η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Oι προτάσεις που υπέβαλαν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ( European External Action Service ) στα κράτη μέλη της ΕΕ μετά τις κινήσεις Πούτιν, προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε 27 πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσώπων, προπαγανδιστών, στρατιωτικού προσωπικού και οικονομικών οντοτήτων που η ΕΕ θεωρεί ότι συνδέονται με «παράνομες δραστηριότητες» στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ΕΕ μελετά ακόμη την επιβολή κυρώσεων σε 351 βουλευτές της ρωσικής Δούμας, που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ στο σταυρόνημα μπαίνουν και άλλοι 11 Ρώσοι που εισηγήθηκαν την κίνηση αυτή. Παράλληλα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ υποστήριξαν τη στοχοθέτηση των διοικητών των δυνάμεων που έστειλε ο Πούτιν στις δύο αυτές περιοχές. Όλες οι χώρες υποστήριξαν τις κυρώσεις, ενώ η Ουγγαρία κράτησε επιφυλάξεις. Το πακέτο των κυρώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και θα χρειαστεί την επίσημη έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα