Κραυγή αγωνίας! Οι σύλλογοι οικογένειας του ΚΕΘΕΑ εναντιώνονται στην κατάργηση του Θεραπευτικού Δικτύου

16.04.2021 / 9:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
”θψξίμτώυσγ διαλαώτθώΏαρ απϋ λίκγ, ψομεΏρ, εώψαφϋλεμοθρ ξαι ωΏκοθρ τοθ  ≈»≈Ν ίνυ απϋ το θποθώψεΏο ’ψεΏαρ λε αΏτγλα τγμ ήλεσγ αμήξκγσγ τγρ –ώήνγρ Άολοηετιξοΐ –εώιεςολίμοθ, λε τγμ οποΏα αΏώεται το αθτοδιοΏξγτο τοθ œώψαμισλοΐ, τγμ ‘ετήώτγ 9 œξτυβώΏοθ 2019.
(EUROKINISSI/Χ…ΉΝΥ«”  Ν―ΝΟ…ΝΆΆ«”)

Την έντονη αντίδρασή τους, διατυπώνουν – μέσω επιστολής – 14 Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ για την επιχειρούμενη διάλυση του κέντρου απεξάρτησης που προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ των συλλόγων που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι και αυτός της Πάτρας.

Να σημειωθεί ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές βρίσκουν την έντονη αντίδραση και των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των ωφελούμενων του ΚΕΘΕΑ.

Το προσχέδιο  που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας, αλλάζει εκ βάθρων την διοικητική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, που με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης έπαψε να είναι αυτοδιοίκητο, αφού τον Νοέμβριο του 2019, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όρισε νέο Διοικητικό Συμβούλιο αντί του εκλεγμένου που υπήρχε μέχρι τότε, με νέο πρόεδρο τον ψυχίατρο Χρήστο Λιάπη, μέλος του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Οι γονείς των παιδιών, που έχουν θεραπευτεί ή συμμετέχουν αυτή την περίοδο σε κάποιο από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τοποθετούνται ξεκάθαρα απέναντι  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως: «Αυτό που με προσοχή μελετήσαμε στο προσχέδιο για διαβούλευση, δεν μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους. Από δική μας πλευράς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας μας που πληθαίνουν».

Σε άλλο σημείο της ανοικτής επιστολής τους, οι Σύλλογοι Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζουν ότι: «Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα, θεραπεία χωρίς υποκατάστατα) που εφαρμόζει» και κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει έναν πετυχημένο θεσμό, που λειτουργεί τα τελευταία 38 χρόνια στην Ελλάδα, σε ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα.

«Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι κατά την γνώμη μας, η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει», αναφέρουν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση και συνεχίζουν: «Απρόσωπες διευθύνσεις, ασφυκτικός έλεγχος από τη διορισμένη διοίκηση από το κράτος, θα γίνουμε αριθμοί σε δημόσιες υπηρεσίες και τα παιδιά μας ασθενείς».

Νομοσχέδιο συρρίκνωσης

Οι σύλλογοι των γονέων του ΚΕΘΕΑ είναι πεπεισμένοι ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση των δομών του Κέντρου και τονίζουν πως: «Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ είναι οι μονάδες του να πληθύνουν, όχι να συρρικνωθούν. Αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Αντίθετα, το προσχέδιο ετοιμάζει όλο το πρόσφορο έδαφος ώστε και τώρα και στο μέλλον οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ θα φτιάχνονται, θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με απόφαση του ΔΣ, και με βασικό κριτήριο την «επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό». Έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τί σημαίνει όταν οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετρήσουν με μαθηματικά το κόστος και το όφελος των αναγκών μας. Εν κατακλείδι, οι σύλλογοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ.

 Σημαντικό το έργο του ΚΕΘΕΑ Πάτρας «Οξυγόνο»

Από τον 2002 έως το 2020 από το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, που λειτουργεί στην οδό Φωκαίας 26 στην Πάτρα, έχουν λάβει υπηρεσίες συνολικά 3.717 άτομα, εκ των οποίων 1.631 χρήστεςεξαρτησιογόνων ουσιών (1.000 άτοµα στο Συµβουλευτικό Κέντρο & 631 άτοµα κρατούµενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστηµα Αγίου Στεφάνου Αχαΐας) και 2.086 άτοµα µέλη της οικογένειας εξαρτηµένων ατόµων. Να σηµειωθεί πως τα άτοµα έχουν υπολογιστεί µια φορά, ενώ µπορεί να έχουν ενταχθεί σε θεραπευτική πορεία στο ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ περισσότερες φορές. Επιπλέον από την έναρξη της λειτουργίας του θεραπευτικού προγράµµατος παρέχονται υπηρεσίες ενηµέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα µεγάλο αριθµό προσωπικού στοντοµέα της υγείας, δικαστικών, υπαλλήλων στο σωφρονιστικό σύστηµα, εκπαιδευτικών, φοιτητών, σπουδαστών, µαθητών και µελών συλλόγων γονέων και κηδεµόνων κ.α., καθώς και υπηρεσίες ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.

Διαψεύδει η ΝΔ

Για fake news κάνει λόγο η ΝΔ σχετικά με τις καταγγελίες για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και τις αλλαγές που επιφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο σε βάρος της θεραπευτικής και επιστημονικής εμβέλειας του οργανισμού. «Στην πραγματικότητα, το ΚΕΘΕΑ όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται με στόχο ακόμη καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Όχι μόνο δεν χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά για πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕΘΕΑ ενισχύεται με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα