Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Ορεινής Αχαΐας που επλήγησαν από τις φωτιές: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό»

21.08.2021 / 15:37
κτηνοτροφοι

Αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται ακόμη και να πουλήσουν τα ζώα τους ή να φύγουν από την περιοχή αφού δεν θα μπορούν τον χειμώνα να τα φροντίσουν και βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Τις  πληγές τους από το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών της 28ης Ιουλίου προσπαθούν να μετρήσουν οι κάτοικοι και οι κτηνοτρόφοι των Τοπικών Κοινοτήτων Δροσιάς, Πτέρης και Σκιαδά αφού δεκάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έγινε στάχτη. Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ορεινής Αχαΐας. Ο «Ν» επικοινώνησε μαζί τους και κατέγραψε τα προβλήματα τους αλλά και τις άμεσες ενέργειες του Δήμου και της Περιφέρειας για την επίλυσή τους.

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Ορεινής Αχαΐας που επλήγησαν από τις φωτιές: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό» 5

Δ. Ζωρλάς: (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δροσιάς)

«Δεν υπάρχει πράσινο για να τραφούν τα ζώα»

Όπως μας δήλωσε ο κ. Ζωρλάς, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Δροσιάς «Μεγάλο μέρος του δάσους που βρισκόταν στην περιοχή πλέον έχει καεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν κυρίως την σίτιση των ζώων τους αφού δεν υπάρχει πλέον πράσινο για να τραφούν τα ζώα. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν αναγκάζονται να τα σιτίζουν από μόνοι τους με δικό τους κόστος το οποίος πολλές φορές φτάνει ακόμη και τα 100 ευρώ την ημέρα, ποσό δυσβάσταχτο για το άμεσο μέλλον αφού για χρόνια εκεί που πριν υπήρχε το δάσος πλέον δεν θα υπάρχει τίποτα βρώσιμο για τα ζώα.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζωρλάς αρκετοί σκέφτονται ακόμη και να πουλήσουν τα ζώα τους ή να φύγουν από την περιοχή αφού δεν θα μπορούν τον χειμώνα να τα φροντίσουν. Αξίζει να αναφέρουμε πως για τους περισσότερους σε αυτές τις περιοχές η κτηνοτροφία αποτελεί την βασική παραγωγή εισοδήματος τους κάτι που σημαίνει πως πλέον βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Μια ακόμη παράμετρος που δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα τους είναι το γεγονός πως αν όλη η περιοχή που κάηκε κριθεί αναδασωτέα πλέον θα απαγορεύεται ακόμη και να βρεθούν τα ζώα τους στα σημεία και άρα ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα πρασίνου που γλίτωσε από την φωτιά πλέον δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ζωντανά τους για βρώση. Ζητούν έτσι ναι μεν να κριθεί αναδασωτέα το μεγαλύτερο ποσοστό του δάσους που χάθηκαν από την φωτιά ωστόσο να τους αφήσουν ένα μέρος για να μπορέσουν έστω κατά ένα μέρος να θρέψουν τα ζώα τους που κινδυνεύει πλέον η ακεραιότητα τους.

Η φωτιά όμως πέρα από την καταστροφή έφερε ανισορροπία και στο οικοσύστημα της περιοχής αφού πλέον άγρια ζώα εφόσον δεν βρίσκουν φαγητό στο δάσος για να τραφούν, κατεβαίνουν στα χωριά και στις αποθήκες όπου φυλάσσονται τα αιγοπρόβατα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής με αφανισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Ζωρλάς «τσακάλια, αλεπούδες και άλλα ζώα έχουν περικυκλώσει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες».

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Ορεινής Αχαΐας που επλήγησαν από τις φωτιές: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό» 6

Π. Ραβάνης (Κτηνοτρόφος Δροσιάς)

«Κινδυνεύουμε οικονομικά αλλά και με κυρώσεις»

«Κινδυνεύουμε με οικονομική καταστροφή και κυρώσεις» μας δήλωσε ο κ. Ραβάνης,  κτηνοτρόφος της τοπικής κοινότητας Δροσιάς. Οπως μας εξήγησε αρκετοί συνάδελφοι του είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα “Νέος Αγρότης – Κτηνοτρόφος” μέσω του οποίου επιδοτούνται για να εκτρέφουν ζώα. Ωστόσο το Πρόγραμμα έχει και αυστηρές προϋποθέσεις και έτσι απαγορεύει την μείωση του ζωικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι σήμερα που δεν μπορούν να ταϊσουν τα ζωντανά τους να μην μπορούν, ούτε να τα πωλήσουν ούτε να τα αφήσουν να πεθάνουν, καθώς απειλούνται με σοβαρές κυρώσεις σε ενδεχόμενο έλεγχο από ελεγκτές του προγράμματος. Οπότε για αυτούς σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη αποτελεί μονόδρομος να φύγουν από την περιοχή ή να περιμένουν την στήριξη του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να βγάλουν έστω τον χειμώνα.

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Ορεινής Αχαΐας που επλήγησαν από τις φωτιές: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό» 7

Θ. Μπαρής (Δήμαρχος Ερυμάνθου)

«Σε δεινή θέση κάτοικοι και κτηνοτρόφοι»  

Ο «Ν» επικοινώνησε και με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Θεόδωρο Μπαρή. Οπως μας δήλωσε ο κ. Μπαρής μπορεί η φωτιά της 28η Ιουλίου να μην προκάλεσε απώλεια ανθρώπινης ζωής, ωστόσο ήταν η αιτία για τις μεγάλες καταστροφές σε αγροτοδασικές εκτάσεις του Δήμου, οι οποίες έχουν φέρει σε δεινή θέση τους κατοίκους της περιοχής που ασχολούνται κατεξοχήν με την κτηνοτροφία και πλέον είναι στο κενό. «Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα ενώ με αλλεπάλληλες επαφές στα αρμόδια Υπουργεία ζητά την άμεση αποζημίωση των πληγέντων δημοτών του» υπογραμμίζει ο κ. Μπαρής. Παράλληλα με πρωτοβουλία του Δημάρχου μετά από συνεννόηση με αγροτικούς Συνεταιρισμούς θα διασφαλιστούν οι ζωοτροφές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να σταθούν στα πόδια τους.

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Ορεινής Αχαΐας που επλήγησαν από τις φωτιές: «Κινδυνεύουμε με αφανισμό» 8

Χ. Μπονάνος (Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας)

«Θα αποζημιωθούν άμεσα οι δικαούχοι»

Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με την οποία επικοινώνησε ο Νεολόγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος μας ενημέρωσε πώς άμεσα  η Περιφέρεια προχώρησε στην σύσταση δύο επιτροπών καταγραφή ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις εν προκειμένω ώστε πολύ σύντομα να γίνει η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4797/2021. Στις δύο επιτροπές μάλιστα μετέχει και εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Παράλληλα με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης ορίστηκε Περιφερειακός Συντονιστής Κρατικής Αρωγής,  για την Π.Ε. Αχαΐας ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννης Μπάφας, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο παροχής κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επλήγησαν από θεομηνίες. Για το σκοπό αυτό, οι επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Μπάφα, ώστε να υποβάλλουν τα προβλήματα τους. «Μπαίνει τέλος στις χρονοτριβές των προηγούμενων ετών. Φέτος δικαιούχοι σύμφωνα με τον νόμο θα αποζημιωθούν άμεσα»τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα