Κραυγή αγωνίας από τα στούντιο τατουάζ: Οι Πατρινοί tattoo artist Κων. Σταυρόπουλος και Απ. Μυρζές μιλούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δουλειά τους

25.02.2021 / 8:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
collage

Της Βίκυς Μαυρομάτη

H πανδημία και τα lockdown έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας επηρεάζοντας αμέτρητους κλάδους και επαγγέλματα. Ένας χώρος που έχει πληγεί ιδιαίτερα, είναι ο αυτών των τατουάζ που ήταν άλλωστε και από τα πρώτα επαγγέλματα που έκλεισαν. Οι αλλεπάλληλες απαγορεύσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο χώρο αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που κινούνταν επαγγελματικά ακόμα και στο εξωτερικό. Βέβαια, η πανδημία δεν τους επηρέασε, μόνο από άποψη απαγορεύσεων, αλλά και από την πλευρά των παραγγελιών αφού ο χαμός που έγινε με τις ταχυδρομικές, τους άφησε χωρίς υλικά και τελείως εκτεθειμένους οικονομικά. Γνωστοί Πατρινοί tattoo artists εξηγούν τις επιπτώσεις που έχουν δεχτεί όλους αυτούς τους μήνες, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον επαγγελματικά. 

Αποστόλης Μυρζές: Ο κλάδος μας έχει πληγεί υπερβολικά

Θεωρώ λίγο παράλογες τις τόσες απαγορεύσεις στο επάγγελμά μας. Νομίζω ότι στον χώρο των  tattoo έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως καθαρό επάγγελμα, που ακολουθούσε πάντα τους κανόνες υγιεινής. Μην ξεχνάμε φυσικά πως έχεις να αντιμετωπίσεις έναν – έναν πελάτη, κάτι το οποίο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα, σε αντίθεση με άλλους χώρους όπου μαζεύονται πολλοί μαζί σε ένα χώρο. Ο δικός μας κλάδος έχει πληγεί υπερβολικά.  Καταρχάς είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να εξασκείς κάθε μέρα. Το χέρι αν δεν δουλεύει μένει σε αδράνεια και στο τέλος δεν αποδίδει όπως απέδιδε. Είναι ξεκάθαρα πιο δύσκολο να επανέλθεις μετά από 2 – 4 μήνες ή ακόμα και μετά από ένα χρόνο, κάτι το οποίο μας γεμίζει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο κόσμος έχει, επίσης, φοβηθεί αρκετά και η επιστροφή σε τέτοια επαγγέλματα θα γίνει σταδιακά και πολύ αργά. Κάτι το οποίο επίσης μας επηρεάζει αρνητικά.

Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος: Έχουν βαλτώσει όλα

Το επάγγελμά μας έχει επηρεαστεί αρκετά όπως επηρεάστηκαν  και τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Μάλιστα, πριν τον κορωνοϊό δούλευα αρκετά συχνά και στο εξωτερικό. Τομέας όπου έχει επίσης επηρεαστεί διότι και εκεί τα μαγαζιά είναι κλειστά παρόλο που ο τομέας των ταττού είναι σαν τον τομέα τις ιατρικής. Δηλαδή, ο χώρος που δουλεύουμε είναι πάντα καθαρός και αποστειρωμένος, πριν ακόμα εμφανιστεί η πανδημία και ο κορωνοϊός. Το Α και το Ω στη δουλειά μας ήταν η καθαριότητα και η υγιεινή, τόσο του πελάτη όσο και η δική μας και σε καμία περίπτωση δεν ρισκάραμε την υγεία κανενός. Ωστόσο, ενώ τα πράγματα μπορούν να είναι απόλυτα ελεγχόμενα, πέφτουμε θύματα των απαγορεύσεων και των μέτρων. Βέβαια υπάρχουν άτομα που μας στέλνουν μηνύματα για το πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά. Δεν μπορώ να πω ότι έχει πέσει η κίνηση. Δέχομαι καθημερινά μηνύματα για το πότε θα ανοίξουμε, κάτι το οποίο σημαίνει πως με την απαραίτητη προσοχή και καθαριότητα, ο κλάδος θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει στο έπακρο. Προσωπικά ελπίζω να ανοίξουμε το συντομότερο, διότι η κατάσταση αυτή δεν ωφελεί κανέναν στον χώρο. Έχουν βαλτώσει όλα μέσα σε ένα αβέβαιο και άγνωστο μέλλον.

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν τατουάζ για τον κορωνοϊό  

Πολλοί άνθρωποι βρήκαν ως πηγή έμπνευσης την πανδημία του κορωνοϊού και επιλέγουν να κάνουν τατουάζ με σχετικό θέμα. Κατά τη διάρκεια του lockdown, όλα τα μαγαζιά που σχεδιάζουν τατουάζ παρέμειναν, φυσικά, κλειστά. Όμως στη διάρκεια του μεσοδιαστήματος, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας που ήταν ανοικτά,  είδαν αύξηση σε κρατήσεις. Από ό,τι φαίνεται ο κόσμος που έμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του, κατάφερε να κάνει λίγη οικονομία και μπήκε στη διαδικασία να κάνει κάποιο τατουάζ.

Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και τατουάζ που  έχουν θέμα τον κορονοϊό, καθώς οι κάτοχοί τους επιθυμούν να μην ξεχάσουν ποτέ αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη που βίωσαν. Ιστορικές αναφορές, χιουμοριστικά σκίτσα, ακόμα και ρολά υγείας ή προτροπές για τακτικό πλύσιμο χεριών, βρίσκουν την θέση τους σε χέρια και πόδια ανθρώπων που ανεβάζουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο.  

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα