Κουτσούμπας: «Να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη»

11.03.2023 / 10:16
malesina_ekd-03

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε το βράδυ της Παρασκευής σε σύσκεψη στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.

Παρευρέθηκαν ακόμη ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας.

Την σύσκεψη άνοιξε με παρέμβαση του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παύλος Ορκόπουλος, ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του επισήμανε ότι «οι αγώνες σε όλη την Ελλάδα είναι η μόνη εγγύηση για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, για να αλλάξει επιτέλους κάτι και να μην υπάρξει άλλο παιδί που θα χαθεί τόσο άδικα εν έτει 2023».

«Σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στον πραγματικό υπαίτιο. Γιατί δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίει το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα» τόνισε.

«Τώρα η οργή γίνεται αγώνας και έτσι πρέπει να συνεχίσει. Αγώνας, όμως, που «θα τους πάρει και θα τους σηκώσει» κι αυτούς και τις κυβερνήσεις τους και το κράτος τους, συνολικά, το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημά τους. Αυτό πρέπει να κατασταλάζει στη σκέψη, αλλά και στη δράση του καθένα και της καθεμιάς» πρόσθεσε.

Όπως είπε, στη συνέχεια «ας μην ελπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αποφύγει την καταδίκη, επειδή όπως φαίνεται μεταθέτει τις εκλογές για το Μάη. Δεν έχουν τόσο κοντή μνήμη ο λαός και η νεολαία μας».

«Ακριβώς γι’ αυτό, ας μην ελπίζουν όμως και οι άλλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα τη βγάλουν καθαρή. Όλοι τους είναι ένοχοι, και ας παριστάνουν τώρα τους ανήξερους. Γιατί όλοι τους, με σημαία την πολιτική της «απελευθέρωσης», οδήγησαν βήμα – βήμα στο να φτάσουμε σήμερα σ’ αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Γι’ αυτό, ας μην ονειρεύονται, πως θα τη βγάλουν καθαρή. Και ότι οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής και της δυσαρέσκειας που έχει μαζευτεί τα τελευταία χρόνια και πυροδοτείται τώρα από το έγκλημα στα Τέμπη» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «για το ΚΚΕ, αντίθετα, οι εκλογές θα αποτελέσουν μια ευκαιρία, ώστε αυτή η δυσαρέσκεια να αποκτήσει ακόμη πιο αγωνιστικά, αυθεντικά και γνήσια ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα είναι η καλύτερη εγγύηση για αυτό».

«Σήμερα πρέπει να απαιτήσουμε το «μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο». Να αποδοθούν οι ευθύνες, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Μαζικά να αγωνιστούμε και να εξασφαλίσουμε τα παιδιά όλου του κόσμου να φτάνουν πάντα στο προορισμό τους, να πραγματοποιούν τα όνειρά τους. Να διεκδικήσουμε εργασία, μισθούς και δικαιώματα που να μπορούμε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις ανάγκες μας. Ασφάλεια στην εργασία και στη καθημερινότητα των οικογενειών μας. Ναι, αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, το 2023, κι αυτό θα γίνει. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό, με την ανυποχώρητη δράση μας» είπε.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε στην ομιλία του ότι επί χρόνια «οι κυβερνώντες και τα παπαγαλάκια τους» προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων έλεγαν ότι «ο σιδηρόδρομος είναι ζημιογόνος», ότι «οι εργαζόμενοι είναι κρατικοδίαιτοι», ότι «πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί γιατί πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος», ότι «με την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων θα γίνουν επενδύσεις και θα έχουμε ασφαλή τρένα με φθηνό εισιτήριο», ότι «θα έρθει ανάπτυξη και θα ανοίξουν θέσεις εργασίας».

«Περίπου τα ίδια έλεγαν και λένε για τη ΛΑΡΚΟ: Ότι “η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα, ένα βαρέλι δίχως πάτο”, ότι “οι εργαζόμενοι είναι κακομαθημένοι και καλοπληρωμένοι, κάθονται και πληρώνονται, μένουν στους οικισμούς της και έχουν ψυγειοκαταψύκτες”, ότι “η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί για να απαλλαγεί ο Έλληνας φορολογούμενος”, ότι “οι επενδυτές θα εκσυγχρονίσουν τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, θα τη λειτουργήσουν με ασφάλεια στην εργασία και σεβασμό στο περιβάλλον”, ότι “θα έρθει ανάπτυξη με θέσεις εργασίας”» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι, όπως τώρα, που «με την πολιτική τους φτάσαμε να μετράμε αθώα θύματα, νέα παιδιά λένε ότι “φταίει ο σταθμάρχης, είναι ανθρώπινο λάθος”, ότι “θα αποδοθούν ευθύνες και θα είμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων”, ότι “θα κάνουμε ριζικές αλλαγές για να μην υπάρξουν άλλοι”, τα ίδια λένε τόσα χρόνια και για τα εγκλήματα στη ΛΑΡΚΟ: “Ανθρώπινο λάθος. Οι εργαζόμενοι έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα εξοικείωσης με τον κίνδυνο και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα πάρουμε μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Θα στηρίξουμε την οικογένεια του θύματος”».

«Μάλιστα, “στέκονται τόσο δίπλα” στις οικογένειες των θυμάτων που για την ΛΑΡΚΟ ψήφισαν να τους δώσουν μέχρι 100.000 ευρώ, λιγότερα δηλαδή και από αυτά που παίρνει ένας διορισμένος (από τους ίδιους) “τεχνοκράτης” μόνο μέσα σε ένα χρόνο! Τόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε.

Όπως ανέφερε «και στους σιδηροδρόμους και στη ΛΑΡΚΟ, στις καταγγελίες των εργαζομένων, απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο: Στους σιδηροδρομικούς απαντούσαν ότι “δυσφημίζουν την εταιρεία” και στις καταγγελίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έλεγαν ότι “μη μιλάτε για τα προβλήματά σας, θα κλείσει η εταιρεία”».

«Στη ΛΑΡΚΟ και σε όλα τα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς, τούς είναι εύκολο να αποδώσουν την ευθύνη στο θύμα, αφού δεν μπορεί πια να μιλήσει. Και όταν δεν τα καταφέρνουν, μετακινούν την ευθύνη μία βαθμίδα παραπέρα: Στο συνάδελφο, στον “σταθμάρχη της ΛΑΡΚΟ”, στον επικεφαλής του πόστου εργασίας σε οποιαδήποτε εργασία και υπηρεσία. Όμως “η φωνή των νεκρών ακούγεται” μέσα από την δική σας φωνή».

Και το ΚΚΕ αταλάντευτα είναι εδώ, δίπλα σας. Για να δυναμώσει αυτή τη φωνή, να τη μεταφέρει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε:

«Το σύνθημα “το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή” που ακούγεται αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα, ισχύει στο ακέραιο και για τους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ.

Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε τους 80 νεκρούς της ΛΑΡΚΟ, τους εκατοντάδες υπόλοιπους που «έφυγαν» από επαγγελματικές ασθένειες, τους σακατεμένους. Δεν θα ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, τα εγκλήματα σε κάθε τόπο δουλειάς, το έγκλημα στο Μάτι, στην Μάνδρα Αττικής, στους σεισμούς, στην πανδημία που και η Μαλεσίνα πλήρωσε με πολλούς νεκρούς και με άλλους τόσους συνανθρώπους μας που κληρονόμησαν προβλήματα υγείας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα