Δημήτρης Κουφοντίνας: Τον Σεπτέμβριο θεμελιώνει το αίτημα για αποφυλάκιση

07.03.2021 / 21:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
koufodinas

Σε επτά μήνες, ο 63χρονος πλέον Δημήτρης Κουφοντίνας θα έχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος για υφ’ όρων απόλυση, καθώς συμπληρώνει 19 χρόνια έκτισης της ποινής του. Φυσικά ανάλογο δικαίωμα θεμελιώνουν και τα άλλα έξι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που έχουν καταδικαστεί και παραμένουν ακόμα έγκλειστα.
Το ότι παρέχει η ποινική νομοθεσία στην Δημήτρη Κουφοντήνα, την δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ανοίγουν οι πόρτες της φυλακής για να πάει σπίτι του.
Καθοριστικό «κλειδί» στην σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα, αποτελεί το «δύναται» να απολυθεί, που αναφέρεται, καθώς υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος «εάν» και «εφόσον».
Το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου του 2002, ο μελισσοκόμος Δημήτρης Κουφοντίνας, επιστρέφοντας από το Αγκίστρι που είχε βρει καταφύγιο μέσα σε αντίσκηνο, πήγε με ταξί στην ΓΑΔΑ και παραδόθηκε ως μέλος του κεντρικού πυρήνα της 17Ν, η δράση της οποία ξεκίνησε το 1974 και τερματίστηκε το 2002.
Προηγουμένως, τον Ιούνιο του 2002, ένας εκρηκτικός μηχανισμός, εξερράγη στα χέρια του Ικαριώτη Σάββα Ξηρού (του τρίτου από τα αδέλφια Ξηρού που ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης) και από εκεί και πέρα, μετά από μια σειρά γεγονότων, εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος φέρεται ως βασικός εκτελεστής της 17Ν, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών (δεύτερος βαθμός) έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, για: 1) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 2) διακεκριμένη οπλοκατοχή, 3) προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, 4) απόπειρες ανθρωποκτονίας και 5) 11 δολοφονίες. Με ανάλογες, κατά περίπτωση, ποινές είχαν καταδικαστεί και τα άλλα μέλη του κεντρικού ηγετικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021 ο «Λουκάς», όπως έχει δηλώσει και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ, αλλά και τα άλλα μέλη της 17Ν, συμπληρώνουν 19 χρόνια κράτησης (το διάστημα προφυλάκισης –προσωρινής κράτησης προσμετράτε επί δύο). Και αυτό, ανεξάρτητα από την όποια λύση εξευρεθεί για το ζήτημα της απεργίας πείνας στο έχει κατέλθει ο Δημήτρης Κουφοντίνας.
Τώρα, η απόφαση για την υφ΄ όρων απόλυση ή μη του «Λουκά» και των άλλων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, αλλά στα χέρια των δικαστών. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την απόλυση κρατουμένου έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν πρόεδρο Πρωτοδικών και δυο Πρωτοδίκες, το οποίο καλείται να εφαρμόσει τον Ποινικό Κώδικα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα