ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό μπούτι κοτόπουλο
440 γρ. πατάτες, χοντροκομμένες
200 γρ. μανιτάρια, λευκά κομμένα στα 4
200 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κυβάκια
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σκ. σκόρδο, σπασμένη
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
1 κ.γ. εστραγκόν, ξερό
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
½ κ.γ. βασιλικό, ξερό ψιλοκομμένο
4-5 κλ. θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις πατάτες, τα μανιτάρια, το σκόρδο, το κρεμμύδια, την γραβιέρα, το βούτυρο, τη μουστάρδα, το εστραγκόν, την πάπρικα, το βασιλικό, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης.
2Κατόπιν, σε μία γάστρα απλώνουμε δύο λαδόκολλες σε σχήμα σταυρού, αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο το μπολ και διπλώνουμε καλά τη λαδόκολλα.
3Τέλος, σκεπάζουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 3 ώρες.
4Τα τελευταία 30 λεπτά ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, για να πάρει χρυσαφί χρώμα το κοτόπουλο.
5Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό με τα λαχανικά.
giorgostsoulis.com