Κώστας Πελετίδης: «Θα είμαι εδώ όσο υπάρχουν ανάγκες»! Οι εκλογές δεν είναι για μας αυτοσκοπός, δεν αγωνιούμε για την «καρέκλα», τονίζει ο δήμαρχος Πατρέων στον «Νεολόγο»

09.07.2021 / 11:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
DSC_2659

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

«Δεν αγωνιούμε για την καρέκλα, οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός μας», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Νεολόγο», ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και όπως τονίζει «η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής θα συνεχιστεί όσο υπάρχουν ανάγκες».

Παράλληλα, υποστηρίζει την «απλή ανόθευτη αναλογική, χωρίς δεύτερο γύρο και χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων και ο Δήμαρχος να προέρχεται από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό».

Επιπροσθέτως, ο κ. Πελετίδης μιλά για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή στην έως τώρα θητεία της, για τις διεκδικήσεις που πέτυχε και γι αυτές στις οποίες στοχεύει, μαζί με τα μεγάλα έργα υποδομής.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, μάλιστα, απαντά για τις προσωπικές του βλέψεις, ενώ αναφέρει πως «δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την αναγκαία συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, δηλαδή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των νέων, που από κοινού πρέπει να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον».

Κύριε Πελετίδη, ίσως η απάντηση να είναι αυτονόητη, αλλά αναμένουμε και την τυπική επιβεβαίωσή από εσάς. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος το 2023; Επιπροσθέτως, ποιο θα είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την Πάτρα και ο εκλογικός στόχος για την παράταξή σας; Είναι εφικτό το 43% από τον πρώτο γύρο;

Ισχύει η απάντηση που έδωσα και το Δεκέμβριο του 2020 σε συνέντευξη στην εφημερίδα σας. Αυτή τη στιγμή δε μας απασχολεί εάν ο Πελετίδης θα κατέβει στις εκλογές. Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι ο μεγάλος αγώνας και η τεράστια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε, για να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα, να ολοκληρωθούν έργα και δράσεις που ανακουφίζουν και βελτιώνουν τη ζωή των συνδημοτών μας. Μας απασχολεί, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από το πλήθος των αντιλαϊκών επιλογών των κυβερνήσεων, να είμαστε το αποκούμπι των συμπολιτών μας.

Οι εκλογές δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Δεν αγωνιούμε για την «καρέκλα», αλλά για το πώς θα συμβάλλουμε στην ανατροπή της πολιτικής που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του.

Θεωρείτε πως το έργο σας δεν θα έχει ολοκληρωθεί το 2023; Αν όχι, περιγράψτε μας τους βασικούς στόχους της επόμενης θητείας και όσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Ο σχεδιασμός μας, η συνολική μας προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, της λειτουργίας της πόλης κτλ, δεν έχει αφετηρία τις εκλογές. Δε σχεδιάζουμε δηλαδή την παρέμβασή μας, με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες δημοτικές εκλογές, του 2023 εν προκειμένω.

Επίσης, δε θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί, όσο στην κοινωνία επικρατούν όσοι κάνουν καθημερινά τη ζωή του λαού κόλαση. Ενάντια σε αυτούς, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε από οποιαδήποτε θέση.

Ποια είναι ως τα κυριότερα επιτεύγματα της δημαρχιακής σας θητείας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα;

Ως σημαντικότερο επίτευγμά μας θεωρούμε ότι δώσαμε σε αρκετές περιπτώσεις, ανάταση στο ηθικό του λαού της πόλης μας –και όχι μόνο. Θεωρούμε πως συμβάλλαμε και συμβάλλουμε, ώστε να μη θεωρεί ο λαός μας τους αντιπάλους του ανίκητους, να πιστέψει παραπάνω στη δύναμή του και στα αποτελέσματα των αγώνων του.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας, βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας την ευημερία των συμπολιτών μας, με πρώτη προτεραιότητα όσους δοκιμάζονται περισσότερο από την κυρίαρχη πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο πως είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, που έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη, που συνολικά προσεγγίζουν το 50%. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ανακουφίσουμε τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας από τη φοροληστεία που υφίστανται.

Πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες, πολλές από τις οποίες είχαν πανελλαδικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον, συσπείρωσαν ευρύτερες δυνάμεις.

Οι αγώνες μας για «Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα», η στάση μας απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ για μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε ορμητήριο πολέμων και στόχο αντιποίνων, με μεταφορά πυρηνικών όπλων στη βάση του Άραξου, η στάση μας απέναντι στο φασισμό, η έμπρακτη απομόνωση της Χρυσής Αυγής, είναι μερικά παραδείγματα της συμβολής μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Αλλά ακόμα και άλλοι αγώνες μας, για επιμέρους ζητήματα, για ζητήματα υποδομών, είχαν αποτελέσματα, υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη μας, αλλά και η υπογειοποίηση του τρένου, η απόδοση της έκτασης του Ριγανόκαμπου, ζητήματα με τα οποία ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει.

Την ίδια στιγμή, παρά τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουμε σε χίλια δυο ζητήματα,  εξαιτίας των κρατικών κατευθύνσεων, των κριτηρίων επιλεξιμότητας των έργων, της δυσβάστακτης γραφειοκρατίας που περιβάλλει κάθε μας ενέργεια, θεωρούμε πως το έργο μας είναι εμφανές σε κάθε σημείο της πόλης μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα και ότι οι συμπολίτες μας είναι πολλαπλάσια απαιτητικοί από μας, γιατί ξέρουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε. Να μην ξεχνάμε και τους 17 μήνες πανδημίας, οι οποίοι είχαν αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου.

Με βάση τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο πρώτος συνδυασμός θα έχει αυξημένη πλειοψηφία, θα υπάρχει όριο εισόδου στο συμβούλιο, ενώ θα είναι απαραίτητη η υποψηφιότητα συμβούλων από τις παρατάξεις σε όλες τις κοινότητες. Ευνοείστε από τις αλλαγές; Ποια θεωρείται πως είναι η στόχευση της κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα, αν όχι η κυβερνησιμότητα;

Καταρχάς, εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημοκρατίας, ανάλογα με το αν μας ευνοούν ή όχι και ανάλογα με τη συγκυρία. Τα αντιμετωπίζουμε με βάση το λαϊκό συμφέρον και το γεγονός πως το εκλογικό σύστημα πρέπει να αποτυπώνει πιστά την ψήφο και τα ποσοστά κάθε πολιτικής δύναμης που κατέρχεται στις εκλογές, πρέπει να εξασφαλίζεται δηλαδή η ισοτιμία της ψήφου.

Έχουμε άλλη αντίληψη για την τοπική διοίκηση, υποστηρίζουμε την απλή ανόθευτη αναλογική, να μην υπάρχει δεύτερος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων και ο Δήμαρχος να προέρχεται από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό.

Επί της ουσίας, ζητήματα κυβερνησιμότητας δεν υφίστανται, γιατί παρά τα λεγόμενα, διαφορές ουσίας δεν υπάρχουν μεταξύ πολλών πολιτικών δυνάμεων, πράγμα που έχει φανεί πολλάκις και στο επίπεδο σχηματισμού Κυβέρνησης. Με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας θέλουν να επιβάλλουν την απόλυτη κυριαρχία του συστήματος, να εμποδίσουν τις ενοχλητικές φωνές.

Θα επιδιώξετε συμμαχίες με φόντο τις εκλογές; Αν ναι, με ποιους; Είναι εφικτή η συνεργασία με κάποια από τις υπάρχουσες παρατάξεις, με βάση τα έως ώρας πεπραγμένα στο δημοτικό συμβούλιο (πριν τις εκλογές); Προϊόντος του χρόνου έχετε αλλάξει άποψη για κάποιον επικεφαλής ή παράταξη, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό ή συνεχίζουν να αποτελούν «μαύρο μέτωπο»;

Πιστεύουμε ότι η μακρόχρονη πείρα που έχει αποκομίσει ο λαός μας, δείχνει ότι τίποτα καλό γι’ αυτόν δεν προκύπτει από κάποια πολιτική συμμαχία σε επίπεδο «κορυφών». Καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι διάφορες συμπράξεις και συμμαχίες κομμάτων ή παρατάξεων, είτε στη Βουλή, είτε στο Δήμο. Εμείς, αντίθετα, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, για την αναγκαία συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, δηλαδή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, των νέων, που από κοινού πρέπει να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι που εμείς έχουμε επιλέξει, από αυτούς κρινόμαστε και σε αυτούς λογοδοτούμε.

Όσον αφορά ειδικά τις περισσότερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, αυτό που τις ενώνει είναι η κοινή στρατηγική, το γεγονός ότι παρά τις επιμέρους διαφορές τους, στηρίζουν τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις και δεν αμφισβητούν το σύστημα. Έχουν κοινή επιθυμία να πάψει η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι Δημοτική Αρχή. Από εκεί προκύπτει η δική τους συμμαχία απέναντι σε εμάς.

Συνεχίζετε στην ίδια γραμμή ως προς την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγωγός; Υπάρχει κατ’ εσάς κίνδυνος ατυχήματος στις δεξαμενές παροχής και στα βυτία μεταφοράς; Η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ως καυσίμου για τα πλοία, δεν αποτελεί –μεταξύ άλλων- βασικό στοιχείο προσέλκυσης για το λιμάνι της Πάτρας;

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια να γίνονται ανεκτά τα πάντα από το λαό μας, στο όνομα της ανάπτυξης, από την οποία κάποια στιγμή δήθεν θα επωφεληθεί και ο ίδιος. Καλούμε τους συμπολίτες μας να σκεφτούν πόσες θυσίες έχουν κάνει, επειδή υποτίθεται θα υπήρχε κάποιο όφελος από επενδύσεις, οι οποίες θα βελτίωναν με κάποιον τρόπο και τη ζωή τους.

Ειδικά για την έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας, δεν είμαστε αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας, αντίθετα, με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, απαιτούμε από τις κυβερνήσεις την έλευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού, στην περιοχή μας. Υποστηρίζουμε την παροχή του φυσικού αερίου στην πόλη μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, εφόσον αυτή γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας σε φθηνή ενέργεια, θα εγγυώνται την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος.

Αντίθετα απ’ αυτά, το Σύμφωνο Συνεργασίας για τη δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δε δίνει λύση στην άρση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, γιατί το αέριο θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οχήματα, σε δρόμους με δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ταυτόχρονα, φυσικά και εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τις τέσσερις εκτάσεις που προτείνεται να γίνουν οι εγκαταστάσεις, αφού είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Δηλαδή, λέμε το αυτονόητο και το λογικό, ότι μία πόλη δεν μπορεί να ονειρεύεται το μέλλον της, βάζοντας «βόμβες» στα θεμέλιά της. Πριν λίγες εβδομάδες στην Ελευσίνα έζησαν τον τρόμο, λόγω φωτιάς που ξέσπασε σε βυτιοφόρο όχημα. Δε θα ζούμε με το φόβο των πιθανοτήτων, ούτε δεχόμαστε να μπει σε κίνδυνο η ζωή των συμπολιτών μας, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά του LNG.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα υπογειοποιηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα. Αναζητείται χρηματοδότηση και για το τμήμα Ρίο-Κανελλοπούλου. Εάν δεν βρεθεί σύντομα, θα πρέπει να προχωρήσει ως έχει ο σχεδιασμός, στο συγκεκριμένο τμήμα και να φτάσει το τρένο στο λιμάνι μια ώρα νωρίτερα, για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Διαφωνείτε; Τι θα πράξετε;

Αρχικά, να πούμε ότι ακόμα και το κομμάτι των 5 χιλιομέτρων, για το οποίο υπάρχει συμφωνία ότι θα υπογειοποιηθεί, θα είχε περάσει επίγεια, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι μακρόχρονοι αγώνες της δημοτικής αρχής από κοινού με εκατοντάδες φορείς κατοίκων της πόλης μας, συλλόγους κτλ, οι οποίοι ανάγκασαν τις κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός αυτό, για το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει εξασφαλιστεί ότι την πόλη μας δε θα τη διαπερνούν «τείχη». Αντιταχθήκαμε στη λογική «αφού δεν γίνεται αλλιώς, ας υποχωρήσουμε για να μη χαθεί το έργο» και θεωρώ πως δικαιωθήκαμε.

Όσον αφορά το τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου, έχουμε πει πολλές φορές πως δε δεχόμαστε τη λογική ότι τελείωσαν τα χρήματα στο ακροτελεύτιο τμήμα μίας σιδηροδρομικής γραμμής εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία πουθενά δεν έχει περάσει επιφανειακά μέσα από πυκνοδομημένο αστικό ιστό, όπως επιχειρήθηκε να γίνει στην Πάτρα και όπως επιχειρείται ακόμα να γίνει στο τμήμα Ρίο – Κανελλοπούλου.

Θέλουμε το τρένο και πιστεύουμε ότι ήδη έπρεπε να έχει φτάσει στην πόλη μας, όμως όχι «άνευ όρων», αλλά υπογειοποιημένο και με ταυτόχρονη δημιουργία γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια. Αυτή είναι η θέση μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Έχετε πλάνο προσέλκυσης επενδυτών στην Πάτρα, μείωσης της ανεργίας, εξωστρέφειας και άφιξης περισσότερων τουριστών;

Ήδη αναφέρθηκα πιο πάνω στο θέμα της ανάπτυξης και πώς το αντιμετωπίζουμε. Να προσθέσω ότι δε θεωρούμε τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου ως το αντίδοτο στην ανεργία, στη φτώχεια και στα προβλήματα που μαστίζουν το λαό μας. Αντιθέτως, ακριβώς αυτά, βρίσκονται ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα.

Ειδικά για την εξωστρέφεια στην οποία αναφέρεστε, είδαμε από πρώτο χέρι, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, τις καταστροφικές της επιπτώσεις, από κοινού με τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολλαπλάσια έκθετη σε οποιονδήποτε κλυδωνισμό της διεθνούς οικονομίας. Αυτό οδηγεί σε οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η κυβέρνηση, τόσο κατά το περσινό, όσο και το φετινό καλοκαίρι, θυσίασε την υγεία του λαού μας, τσαλαπάτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για χάρη των κερδών του τουριστικού –και όχι μόνο- κεφαλαίου.

Τέτοια ανάπτυξη δεν τη θέλουμε. Η λύση που επιδιώκουμε, είναι η ανάπτυξη προς όφελος του λαού, που για να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται συνολικές αλλαγές.

Αλήθεια, έχετε κουραστεί έστω και λίγο; Ποια γεύση σας αφήνει η χρόνια ενασχόλησή σας με τα κοινά της Πάτρας; Έχετε σκέψεις για ενδεχόμενη υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές ή στην κάλπη της Περιφέρειας (κάποια στιγμή);

Τόσο εγώ, όσο και συνολικά η δημοτική αρχή, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γυρίσει ο ήλιος και αυτό θέλει δουλειά πολλή… Φυσικά και υπάρχει σωματική κούραση, όμως παίρνουμε κάθε μέρα κουράγιο από το γεγονός πως οι προσπάθειές μας φέρνουν αποτελέσματα.

Προσωπικές σκέψεις και βλέψεις, όπως αυτές που αναφέρετε, δεν έχω, καθώς –όπως γνωρίζετε-, τις αποφάσεις αυτές εμείς τις λαμβάνουμε συλλογικά και με κριτήριο την εξυπηρέτηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

(από την εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών που κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα