Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα

12.12.2022 / 9:43
KALABRYTA

Κορυφώνονται αύριο Τρίτη, με την τέλεση το πρωί του πάνδημου μνημοσύνου οι επετειακές εκδηλώσεις για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης με καταγωγή από τον Πριόλιθο και την Κέρτεζη, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αχαιός βουλευτής, Κώστας Μάρκου και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Μαρτυρικού Δήμου των Καλαβρύτων για τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης 79 χρόνια μετά τη σφαγή, η τέλεση του μνημοσύνου για τους μάρτυρες θα γίνει ώρα 10:00 π.μ. στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής Πόλης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ενώ θα ακολουθήσει, εντός του ναού, η επετειακή ομιλία από τον εβραϊκής καταγωγής Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Στη συνέχεια όλοι οι εκπρόσωποι φορέων και Αρχών θα μεταβούν στον Τόπο Θυσίας, όπου θα γίνει τρισάγιο και ανάγνωση των ονομάτων των Καλαβρυτινών που έπεσαν από τα πυροβόλα των Γερμανών και κατάθεση στεφάνων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Εξ άλλου, σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στον Τόπο Εκτέλεσης, ώρα 10.00 π.μ. θα γίνει προσκυνηματική επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων «Αγλαΐα Κόντη – Ελένη Χάμψα» και του Σχολικού Συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός», (Γυμνάσιο, Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων).

Ακολουθεί ο Δρόμος Θυσίας, ώρα 12.30 με τη συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων και του Γυμνασίου, Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρο, ώρα 19.00 θα γίνει παρουσίαση της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Πνοές Ειρήνης» τόμος Β’ και των βραβευθέντων ποιημάτων του Πανελλήνιου Μαθητικού Ποιητικού Διαγωνισμού «Άθλον Ποιήσεως Γιάννη και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα 2022» και ώρα 20.00 η εκδήλωση «Ωδές στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα» με μελοποιημένα ποιήματα από την ποιητική συλλογή «Πνοές Ειρήνης I – II» σε Μουσική Σύνθεση Ανδρέα και Λουκά Αδαμόπουλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το Ίδρυμα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα.

ΣΕ ΑΓ. ΛΑΥΡΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Μεθαύριο Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στη Μονή Αγίας Λαύρας στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, ώρα 10.00 π.μ. τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες μοναχούς, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 14 Δεκεμβρίου 1943.

Στην Κλειτoρία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ώρα 09.00 π.μ. προγραμματίζεται η τέλεση μνημοσύνου για τα θύματα της καταστροφής της πόλης της Κλειτορίας, από του Γερμανούς, οι οποίοι την πυρπόλησαν και την λεηλάτησαν στις 14 Δεκεμβρίου 1943. Στις 10:00 πμ. Στο Μνημείο Πεσόντων θα γίνει και επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα