Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο

18.03.2021 / 23:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 32

Παρά την πρόσφατη αναταραχή γύρω από το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτό ήδη χορηγείται σε 100 χώρες ή εδάφη. Κανένα από τα ανταγωνιστικά του δεν έχει καλύτερες επιδόσεις. Χαμηλού κόστους, χρησιμοποιείται σε πλούσιες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.λπ.) καθώς και σε φτωχές χώρες, κυρίως χάρη στον Covax, που είναι ο κύριος προμηθευτής του. Χορηγείται επίσης στην Ινδία.

Τουλάχιστον 15 χώρες ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χορήγηση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας τις τελευταίες ημέρες, μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες. Ωστόσο νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πως το εν λόγω εμβόλιο είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΕΜΑ, πολλές χώρες ανακοίνωσαν την επανέναρξη από αύριο των εμβολιασμών με το εμβόλιο.

Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (χρήση σε πάνω από 70 χώρες) και της αμερικανικής Moderna (χρήση σε περισσότερες από 40 χώρες), που είναι πιο ακριβά και πιο δύσκολο να αποθηκευτούν, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (χρήση σε περισσότερες από 20 χώρες) και τα κινεζικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Sinopharm (χρήση σε περισσότερες από 20 χώρες) και το Sinovac (12 χώρες) χρησιμοποιούνται κυρίως στις χώρες που αναπτύχθηκαν, καθώς και σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Όσον αφορά το εμβόλιο της αμερικανικής Johnson & Johnson, το πρώτο που απαιτεί μόνο μία δόση, έχει λάβει άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής χορηγείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα