Κορωνοϊός: Τρόμος από τους δεκάδες νεκρούς – Απομακρύνεται η άρση μέτρων

22.01.2022 / 8:26
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ba 1

Σημαντικά ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, όταν ο αριθμός των νεκρών αγγίζει εφιαλτικά νούμερα.

Με περισσότερους από 500 νεκρούς σε πέντε μέρες και κοντά 22.500 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα πληρώνει τον μεγαλύτερο φόρο ζωής στην πανδημία, ακόμη και από χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, την ώρα που η κοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει, που βρίσκεται στους δρόμους για να επιβιώσει ή για να αντιδράσει. Ο κλοιός της Δέλτα και της Ομικρον δεν χαλαρώνει και μέχρι να καταλάβουμε το γιατί δεν εκλείπει η φονική Δέλτα, κατέφθασε η Ομικρον 2. Τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άγνωστο πόσα θα έχουν γίνει σε λίγες μέρες.

Γεγονός είναι ότι κάθε ώρα πεθαίνουν τρεις ή τέσσερις άνθρωποι στη χώρα και επαρκείς εξηγήσεις δεν μπορούν να δοθούν γιατί συμβαίνει αυτό. Η επίκληση του εμβολίου διακαιολογεί πράγματα και καταστάσεις μέχρις ενός ορίου, όμως είτε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πιο άσχημη απ’ όσο περιγράφουν όσοι παλεύουν εκεί μέσα για να σώσουν ζωές ή να σωθούν, ή η Ομικρον είναι λιγότερο αθώα απ’όσο διαφαίνεται μέσα από μελέτες, ανοιχτές σε κάθε κριτική.

Από τους 679 διασωληνωμένους, οι 131 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο όμως τα κρούσματα που την Πέμπτη ξεπέρασαν τις 20.000, που καθημερινά δεν πέφτουν κάτω από τις 18.000 και τους διασωληνωμένους – 679 την Πέμπτη –  να σκαρφαλώνουν προς τους 700, καταδεικνύουν ότι η κρίση της πανδημίας απέχει πολύ από την αποκλιμάκωση. Από τους 679 διασωληνωμένους, οι 131 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας, ότι στο νοσοκομείο Αττικόν «δεν έχουμε αποτυπώσει κάποιο περιστατικό για την Όμικρον 2. Ουσιαστικά είμαστε στην κορυφή του κύματος. Έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Τα κρεβάτια που ανοίγουν για περιστατικά Covid-19 αφαιρούνται από τα υπόλοιπα περιστατικά».

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

Φαίνεται πως η Δέλτα κάνει πολύ σημαντική δουλειά ακόμη. Εμείς στις ΜΕΘ έχουμε μόνο Δέλτα. Η Όμικρον πιέζει το σύστημα με εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές από τις οποίες είναι σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι εύκολη ούτε ήπια νόσος. Περιμέναμε μια ύφεση της πανδημίας, όμως η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα. Η μόλυνση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Όλη η ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα