Κορωνοϊός: Το εμβόλιο έρχεται, η ανοσία αργεί ακόμα – Το “ανάχωμα” των “αρνητών” – Τι λέει η Άννα Μαστοράκου

19.11.2020 / 21:49
γκο 1

Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να γέμισε με ελπίδα τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως από μόνο του, δεν μπορεί να εξαφανίσει τον κορωνοϊό και να μας δώσει την δυνατότητα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας.

Ή καλύτερα μπορεί, ωστόσο, θα χρειαστεί και τη δική μας συμβολή, αλλά και τον αντίστοιχο χρόνο που θα είναι κάποιοι ακόμα μήνες από τη στιγμή που το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά, φτάνοντας και στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, ακόμα και στην περίπτωση που όλα πάνε κατ’ ευχήν και το εμβόλιο θα έχει αυτή την αποτελεσματικότητα που αναφέρει η εταιρεία παραγωγής του, φτάνοντας στην αγορά στις αρχές του νέου έτους, ο κορωνοϊός θα παραμείνει στις ζωές μας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, μέχρι το 2022.

Η ίδια μιλώντας στις «7 Μέρες Ενημέρωση για το όλο θέμα αναφέρει τα εξής: «Για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας στον ιό, θα πρέπει η ανοσία αυτή να ξεπερνά το 70% του συνολικού πληθυσμού της παγκόσμιας κοινότητας, σύμφωνα με τις διεθνείς κανόνες για τη δημόσια υγεία.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο δεδομένο από τη στιγμή που το εμβόλιο κυκλοφορήσει στην αγορά, στις αρχές του 2021».

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο έρχεται, η ανοσία αργεί ακόμα - Το "ανάχωμα" των "αρνητών" - Τι λέει η Άννα Μαστοράκου 2

Το μεγάλο ανάχωμα, σε ότι αφορά την επίτευξη του στόχου της ανοσίας, πέρα από τα ιατρικά δεδομένα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, είναι ο δισταγμός που φαίνεται να έχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου για να το κάνει.

Βλέπετε, με απλά μαθηματικά, όσο λιγότερος κόσμος προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί η ανοσία. «Με βάση το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο κυρίως για τον θέμα του κορωνοϊού, έχει καταγραφεί ένα ποσοστό της τάξεως του 46% που έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί ακόμα και όταν το εμβόλιο είναι έτοιμο.

Το ποσοστό αυτό, καταλαβαίνεται, ότι θα δημιουργήσει ένα εμπόδιο και μία περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη της ανοσίας».

 Όμως πέρα από τον δισταγμό του κόσμου και τον προβληματισμό του για το αν κάνει χρήση του εμβολίου ή όχι όταν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα καθυστερήσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία.

«Το ζητούμενο είναι σε πρώτη φάση να κατατεθούν στις ρυθμιστικές αρχές όλα τα δεδομένα του πληθυσμού που δέχτηκε πιλοτικά να προχωρήσει στον εμβολιασμό του, κατά την φάση των δοκιμών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στο στάδιο των δοκιμών, τα ηλικιακά τους γνωρίσματα, το αν είναι χρόνιοι ασθενείς, αν πάσχουν από άλλου είδους νοσήματα και άλλα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στοιχεία.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου χρειάζεται να κριθεί και στις ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι προστατεύει τον πληθυσμό και όλες τις κατηγορίες του.

Επίσης ένα ακόμα σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις ρυθμιστικές και υγειονομικές αρχές είναι το επίπεδο και η διάρκεια της ανοσίας που εξασφαλίζει για κάθε ασθενή».

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου στην κούρσα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊου συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερις με πέντε εταιρείες που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν δημιουργήσει το δικό τους εμβόλιο.

«Είναι σίγουρο ότι έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε ένα εμβόλιο, αλλά τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε, με τις αντίστοιχες εταιρείες τους να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υλοποίησης τους.

Το ζήτημα είναι ποιο από αυτά θα είναι το πιο αποτελεσματικό. Το εμβόλιο της Pfizer, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η εταιρεία  είναι 90% αποτελεσματικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου το 50%.

Αν πράγματι το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας έχει ένα τόσο υψηλό ποσοστό, αυτό μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να είναι για την αντιμετώπιση του ιού». Όμως υπάρχουν ορισμένες επιμέρους συνθήκες που πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τον εμβολιασμό.

«Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για το εμβόλιο αυτό και τους κανόνες για τη συντήρηση του, θα πρέπει να διατηρείται σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, στους -70 βαθμούς κελσίου για να είναι αποτελεσματικό.

Το γεγονός αυτό, με βάση τα όσα ισχύουν και γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, διαφοροποιεί την βασική στρατηγική του εμβολιασμού».

Κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να χορηγείται και να δίνεται στα φαρμακεία, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης, αλλά κυρίως σε Κέντρα Υγείας ή σε εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα που θα εξασφαλίζουν την συντήρηση του.

Όποτε ο μαζικός εμβολιασμός, δεν θα είναι μια διαδικασία τόσο εύκολη για να υλοποιηθεί στην πράξη, όμως όλα θα κριθούν όταν κατατεθούν στο φάκελο του εμβολίου τα πλήρη στοιχεία του, κάτι που μέχρι τώρα  δεν έχει γίνει.

Το χρονοδιάγραμμα, άλλωστε, του εμβολιασμού δεν θα έχει να κάνει τουλάχιστον σε πρώτη φάση, με τον μαζικό πληθυσμό. «Το λογικό και σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει αναφέρει το υπουργείο πάνω στο θέμα, είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο μαζικός πληθυσμός».

Όσο για πότε θα γίνει αυτό; «Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχουν ξεκινήσει τα πρώτα εμβόλια και στην χώρα μας.

Όμως όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της ανταπόκρισης. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς  θα πρέπει να υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ποσοστό κάλυψης που να ξεπερνάει το 70%».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα