Κορωνοϊός – Στις 29 Δεκεμβρίου το εμβόλιο στην Πάτρα – Το σχέδιο του εμβολιασμού

27.12.2020 / 9:10
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κο 11

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή των εμβολίων προς τα υπόλοιπα Νοσοκομεία αναφοράς, το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Εκτός από δύο πρώτα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός” και “Αττικόν” εμβολιασμοί στην Αττική θα γίνουν, επίσης, στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», στο ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο» και στο ΓΝ «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 9.750 δόσεις εμβολίου, που έφτασαν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε -εκτός απροόπτου- την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις.

Σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό, ακόμη 429.000 δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Εμβολιασμοί σε τρεις φάσεις

Σχεδόν ταυτόχρονα με τους υγειονομικούς, θα εμβολιάζεται και το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι των κλειστών δομών και των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19 “Ελευθερία”, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις:

1η φάση: περιλαμβάνονται υγειονομικοί, προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, φιλοξενούμενοι και προσωπικό σε οίκους ευγηρίας, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό της Κυβέρνησης.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εμβολιασμοί στις δομές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου, με τη χορήγηση του εμβολίου σε 20.000 φιλοξενούμενους σε 350 οίκους φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, από Κινητές Μονάδες Υγείας. Η διαδικασία προβλέπεται να κρατήσει δύο εβδομάδες.

2η φάση: τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό του Κράτους, άτομα 60-69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και ασθενείς 18-59 ετών με νοσήματα υψηλού κινδύνου για νόσηση με Covid-19. Η φάση αυτή ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα

3η φάση: τα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος είναι ως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 55% του γενικού πληθυσμού

Σχολιάζοντας την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διευκρίνισε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 – 10 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη προστασία και αν δηλαδή θα χρειαστεί η επανάληψη τους στο μέλλον.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα