Κορωνοϊός: Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

28.12.2020 / 18:31
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
embolio_5

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Mέρα γιορτής χαρακτήρισε τη χθεσινή, κατά την οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, η κ. Θεοδωρίδου. Η ίδια είπε ότι έκανε το εμβόλιο και ένιωσε “συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί”.

Σχετικά με τις αλλεργίες, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «οι αλλεργίες για τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες». Επίσης, σχετικά με τις συνήθεις αλλεργίες, όπως σε τρόφιμα, διευκρίνισε ότι «αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα «υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης» ήπιας έως και πιο σοβαρής, είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο» μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου.

Υπάρχει στο εμβολιαστικό κέντρο μία προετοιμασία έναντι οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης. Επομένως στο ερώτημα “έχω αλλεργική ρινίτιδα μπορώ να εμβολιαστώ;” η απάντηση είναι θετική”, επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Συνεχίζοντας, είπε πως υπάρχει ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και δεν είναι άλλος “από τον ιό της παραπληροφόρησης”.

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τους εμβολιασμούς:

Α. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση: Η μεγάλη ηλικία αποτελεί το νούμερο ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση.

Β. Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό: Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους, ώστε να εμβολιαστούν.

Γ. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων και ηλικιωμένων που ζούν σε δομές αποκατάστασης ή φιλοξενίας.

Στην προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να υποδεικνύουν την ανάγκη εμβολιασμού σε παιδιά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα