Κορωνοϊός – Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα σε ποσοστό θνησιμότητας – Πού οφείλονται οι διαφορές

28.11.2020 / 8:44
γκο 1

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στην 16η θέση με βάση την θνητότητα, ωστόσο καταλαμβάνει την 4η θέση σε ποσοστό πιστοποιημένων θανάτων, σε σχέση με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19, από την 1η Ιουλίου έως και την 23η Νοεμβρίου, και πανευρωπαϊκά βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ 55 κρατών, κρατιδίων και αυτόνομων περιοχών, για το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, το ποσοστό της Ελλάδας (1,63%) εμφανίζει μεγάλη απόκλιση από άλλες χώρες, με τη Γερμανία να έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,7%, την Αυστρία 0,65%, την Πορτογαλία 1,06% και την Κύπρο μόλις 0,33%.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναλύει η ιστοσελίδα iatronet.gr, τέτοιου είδους διαφορές, σε χώρες που έχουν στοιχειωδώς ανεπτυγμένη ιατρική περίθαλψη αλλά και κατά τεκμήριο διαφάνεια στην παροχή στοιχείων, δεν δικαιολογούνται, ενώ επιπρόσθετα έχει δηλωθεί από αρμόδια πρόσωπα ότι η χώρα μας έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά «διάσωσης» ασθενών στις ΜΕΘ, γεγονός που θα έπρεπε να οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στους παράγοντες που μπορεί να αλλοιώνουν τη θνησιμότητα περιλαμβάνονται θέματα όπως η ηλικιακή διαστρωμάτωση των τοπικών κοινωνιών, η εκδήλωση συρροών σε κέντρα φιλοξενίας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ή σε άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως επίσης και η πίεση που δέχεται ένα σύστημα υγείας, όταν εκδηλώνονται μαζικές εισαγωγές ασθενών και «πλημμυρίζουν» οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ανάμεσα στις αιτίες των διαφορών όμως -σύμφωνα με την ίδια πηγή- είναι και ο αριθμός, η «μαζικότητα» των τεστ που πραγματοποιούνται, καθώς αντίθετα με τους επιβεβαιωμένους θανάτους που καταγράφονται στα νοσοκομεία, ο αριθμός των επισήμως διαγνωσμένων κρουσμάτων εξαρτάται προφανώς από τον αριθμό διαγνωστικών τεστ που γίνονται.

Συνεπώς, όσο λιγότερα τεστ (και άρα διαγνώσεις) γίνονται τόσο θα μεγαλώνει το ποσοστό θνησιμότητας, για το ίδιο μέγεθος θανάτων.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση δημογραφικών παραγόντων όπως αυτοί που προαναφέραμε, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για να γίνουν συγκρίσεις. Σε ό,τι αφορά πάντως τις διαφορές σε σχέση με την πίεση στο σύστημα υγείας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται στην ίδια περίπου θέση και για το διάστημα 1ης Ιουλίου-31ης Οκτωβρίου (4η στην ΕΕ και 17η πανευρωπαϊκά), όταν δηλαδή στη χώρα μας δεν υπήρχε ακόμη ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα