Κορωνοϊός – Σταθεροποιείται το επιδημιολογικό φορτίο – Αύξηση σε πολλές περιοχές της χώρας

17.04.2021 / 9:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ρο 12

Στα καλά νέα περιλαμβάνεται η σταθεροποίηση της εξάπλωσης της επιδημίας, αλλά σε φάση εύθραυστης ισορροπίας και σε υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης θετικότητας -που προκύπτει από τις νέες λοιμώξεις σε αναλογία με τον αριθμό των τεστ- μειώθηκε στο 5,3% από το 6,4% της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει πιο απλά, ότι η διασπορά του κορονοϊού σταθεροποιείται σε όλη τη χώρα, αλλά βέβαια δεν μειώνεται αισθητά.

Με 5.500 ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας, την εβδομάδα που μας πέρασε φάνηκε, επίσης, μία σταθεροποίηση και στις νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid, όμως, με το μέσο όρο της εβδομάδας να βρίσκεται στις 520 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

“Αν και είναι νωρίς για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, φαίνεται ότι στην Αττική η επιδημία δείχνει μικρά, πολύ μικρά, δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης, ενώ στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόνο ενδείξεις σταθεροποίησης”, δήλωσε ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας

Την ίδια στιγμή, σε επιμέρους περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και ιδιαίτερα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, υπάρχουν, όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, περιοχές στη χώρα μας όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως είναι το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος.

Ταυτόχρονα, οι δύο μεγάλοι παράγοντες κινδύνου για μετάδοση παραμένουν: η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε κοινωνικές συναθροίσεις τόσο μέσα στα σπίτια, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, ο γνωστός δείκτης Rt, που υποδηλώνει την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται από έναν ασθενή ή φορέα του ιού σε άλλους υγιείς, εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τη μονάδα, στο 1,02. Είναι γνωστό ότι πάνω από τη μονάδα, δείχνει μεγάλη ικανότητα διάδοσης του ιού.

“Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι”, σημείωσε η Καθηγήτρια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα