Παρασκευή, 2.12.2022, 11:53 πμ

Κορωνοϊός: SOS για τις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες

02.10.2020 / 14:10
harry

ιάσημα ονόματα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων οι σκηνοθέτες Μάρτιν Σκορτσέζε, Τζέιμς Κάμερον, Κλιντ Ίστγουντ και πολλοί άλλοι, συνυπογράφουν επιστολή που απέστειλαν οι αιθουσάρχες προς τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάνοντας έκκληση για οικονομική βοήθεια εξαιτίας της πανδημίας.

Η επιστολή εκπέμπει σήμα κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο οι αίθουσες να μην μπορέσουν να επιβιώσουν, εξαιτίας της Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει βαρύ πλήγμα σε μια σειρά από επαγγελματικές τάξεις που ασχολούνται με την Έβδομη Τέχνη, από διανομείς και αιθουσάρχες έως παραγωγούς.

Με την επιστολή ζητείται από το Κογκρέσο να επανασχεδιαστεί η κατανομή των κεφαλαίων που δεν έχουν δαπανηθεί από το πακέτο βοήθειας του κορωνοϊού που εγκρίθηκε αρχές της πανδημίας. Διαφορετικά, όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει να θεσπιστούν νέες προτάσεις, που θα βοηθήσουν τους κινηματογράφους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

Εάν δεν υπάρξει βοήθεια, το 69% μικρών και μεσαίων κινηματογραφικών εταιρειών θα αναγκαστούν, όπως τονίζεται, να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης ή να βάλουν λουκέτο.

Οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν πως «οι κινηματογράφοι είναι μια βασική βιομηχανία, που αντιπροσωπεύει τα μεγαλύτερα αμερικανικά ταλέντα, για το μέλλον των οποίων ανησυχούμε», όπως διευκρινίζουν.

Την επιστολή υπογράφουν περισσότεροι από 70 σκηνοθέτες και παραγωγοί, από κοινού με την Εθνική Ένωση Ιδιοκτητών Θεάτρου και Κινηματογράφου.

Στις ΗΠΑ, οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί από τα μέσα Μαρτίου, ενώ σε αρκετές πόλεις κάποιες μεγάλες αλυσίδες άνοιξαν, λειτουργώντας με μειωμένη χωρητικότητα.

Την ίδια ώρα, τα στούντιο του Χόλιγουντ καθυστερούν τις κυκλοφορίες μεγάλων ταινιών τους που επανασχεδιάζουν για το 2021.

Όμοια προβλήματα

Στο ίδιο έργο θεατές και οι Έλληνες αιθουσάρχες, με το υπουργείο Πολιτισμού να τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει έναρξη λειτουργίας και μέτρα προστασίας για τις χειμερινές αίθουσες. Χαρακτηριστική η κραυγή αγωνίας των αδελφών Στεργιάκη, στην είσοδο του κινηματογράφου “Άστυ”, για «άμεση και γενναία επιχορήγηση» από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τηρεί σιγή ασυρμάτου και αντί άλλων μεταθέτει για του χρόνου τις προγραμματισμένες παραστάσεις στο Ηρώδειο που ακυρώθηκαν λόγω Covid. Καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ξανά το αίτημα παραχώρησης του θεάτρου από 5 έως 20 Οκτωβρίου. Η προθεσμία υποβολής είναι από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα