Παρασκευή, 21.01.2022, 10:45 μμ

Κορονοϊός: Σε ποιές χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε ποιές… σχεδόν όχι

04.12.2021 / 13:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
emvolio

Το υγειονομικό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χωρών παγκοσμίως προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους ή εκδηλώσεις, όμως λίγες είναι αυτές που έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων κατά του κορονοϊού μέχρι στιγμής. Από την άλλη, η συζήτηση για το θέμα έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται, κυρίως μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Οι χώρες όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός


Δύο χώρες της κεντρικής Ασία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19. Στο Τουρκμενιστάν, μια από τις σπάνιες χώρες παγκοσμίως που δεν έχουν ανακοινώσει κανένα κρούσμα covid-19, τουλάχιστον το 73% του πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στα τέλη του Αυγούστου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αντίθετα στο Τατζικιστάν, μόνο το 29% των κατοίκων είχε λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου ως τις 14 Νοεμβρίου.

Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και στην Ινδονησία, αλλά μόνο στα χαρτιά, καθώς υπάρχει έλλειψη εμβολίων. Οι αρχές έχουν καταφέρει να χορηγήσουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 49% των κατοίκων της χώρας.

Εξάλλου, από τον Φεβρουάριο του 2021, είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο της covid-19 για όλους τους κατοίκους του Βατικανού όπως και όλων των εργαζομένων στο πιο μικρό κράτος του κόσμου.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων αλλα και των τουριστών στη Νέα Καληδονία, γαλλική κτήση με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

Υποχρεωτικότητα για ορισμένες ομάδες


Σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι από τις 4 Ιανουαρίου 2022 θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της covid-19 περίπου 100 εκατομμυρίων εργαζομένων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου έχει ανασταλεί έπειτα από τις πολλές προσφυγές που κατατέθηκαν στη δικαιοσύνη.

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν εθελοντικά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Στον Καναδά, όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι πρέπει να είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, όπως και όσοι ταξιδεύουν με τραίνο, πλοίο ή αεροπλάνο. Υγειονομικό πάσο ζητείται για την είσοδο στους δημόσιους χώρους.

Στη Γαλλία, το υγειονομικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και όσοι προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι σε άτομα που έχουν ανάγκη είναι υποχρεωμένοι ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου να είναι εμβολιασμένοι κατά της covid-19.

Στην Ιταλία, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς από τα τέλη Μαΐου, ενώ για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας από τις 10 Οκτωβρίου.

Στην Αγγλία οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας θα έπρεπε να έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως πριν τα μέσα Νοεμβρίου και οι υγειονομικοί του δημόσιου τομέα ως τον Απρίλιο του 2022.

Στη Λετονία, οι εργοδότες μπορούν να θέτουν «σε αναγκαστική αργία άνευ αποδοχών» το μη εμβολιασμένο προσωπικό τους και έπειτα από τρεις μήνες να τους απολύουν. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους βουλευτές οι οποίοι απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους και τους στερείται ο μισθός μέχρι να εμβολιαστούν.

Στην Ουγγαρία, όπου ο εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, άνοιξε τον Οκτώβριο ο δρόμος για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους μισθωτούς.

Στη Σλοβενία, το διάταγμα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των δημόσιων υπαλλήλων ανεστάλη στα τέλη Σεπτεμβρίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Καζακστάν ζήτησε από τις αρχές Ιουλίου από τους περισσότερους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό να εμβολιαστούν και η Ουκρανία κατέστησε τον Οκτώβριο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς.

Οι αρχές στη Ζιμπάμπουε είχαν προειδοποιήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πρέπει να παραιτηθούν.

Υποχρέωση που επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις


Αυξανόμενος αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων απαιτούν από μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στις ΗΠΑ, αυτό ισχύει για τη φαρμακευτική εταιρεία CVS, την πετρελαϊκή Chevron, τη Disney και τη Goldman Sachs.

Στην Αυστραλία, η αεροπορική εταιρεία Qantas επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλο της το προσωπικό.

Όχι υποχρεωτικός, αλλά σχεδόν


Σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός κατά της covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους, τον καθιστούν.

Στη Σαουδική Αραβία όσοι επιθυμούν να εισέλθουν σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, όπως και για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Στην Ιταλία το προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι μαθητές, αν δεν είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ κάθε δύο ημέρες.

Από τις 18 Οκτωβρίου, στη Δομινικανή Δημοκρατία όποιος επιθυμεί να εισέλθει σε κλειστό χώρο ή στα μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα