Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Απαράδεκτη η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

07.05.2021 / 22:43
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
τσα 26

Εμβολιαστική ισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξηγώντας ότι η κατάσταση που υπάρχει είναι «απαράδεκτη».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρότρυνε εκ νέου τις πλούσιες χώρες, μέλη της G7 να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. «Το σημαντικότερο πράγμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη είναι τα εμβόλια, η εμβολιαστική ισότητα», είπε ενώ υπενθύμισε πως η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με περίπου 100.000 νεκρούς κάθε εβδομάδα.

Οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μόνο το 0,3% των δόσεων

«Γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή των δυνατοτήτων και επομένως να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες», σημείωσε, προτού επισημάνει πως «άνω του 80%» όλων των δόσεων εμβολίων κατά της Covid που χορηγούνται παγκοσμίως γίνεται «σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, την ώρα που οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μονάχα το 0,3%».

«Είναι απαράδεκτο, αυτού του είδους το χάσμα είναι απαράδεκτο», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο ηθικό ζήτημα. «Δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον ιό σε έναν διχασμένο κόσμο», τόνισε.

Για τον επικεφαλής του ΠΟΥ κάθε χώρα έχει συμφέρον να μοιράζεται εμβόλια και να προσφέρει τη βοήθειά της, καθώς «η εμβολιαστική ισότητα δεν είναι η φιλανθρωπία, η εμβολιαστική ισότητα συμφέρει τους πάντες».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα