Κορωνοϊός: Πόσο περισσότερο μας προστατεύει η διπλή μάσκα

12.03.2021 / 16:18
210219080555_doublemask

Η διπλή μάσκα, μέτρο που δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα στην Ελλάδα αλλά συζητείται από τους εμπειρογνώμονες, έχει συσταθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ως το πλέον ασφαλέστερο μέσο προφύλαξης. «Όσες περισσότερες μάσκες, τόσο το καλύτερο», είναι η εξήγηση πίσω από τη σχετική σύσταση.

Ιάπωνες επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο Riken και το Πανεπιστήμιο Kobe, ωστόσο, αμφισβητούν τον παραπάνω συλλογισμό, καταλήγοντας με μελέτη τους πως ενώ μια απλή χειρουργική μάσκα με καλή εφαρμογή μπορεί να εμποδίσει τη δίοδο ιικών σωματιδίων έως 85%, η διπλή μάσκα αυξάνει την αποτελεσματικότητα μόλις κατά 4% και, επιπλέον, δυσκολεύει την κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα να διαρρέεται αναγκαστικά από τα πλαϊνά ανοίγματα.

Στα σχετικά ευρήματα κατέληξαν έπειτα από δοκιμές προσομοίωσης διάφορων συνδυασμών κάλυψης προσώπου σε ένα υπερ-υπολογιστή Fugaku, ο οποίος θεωρείται ο ταχύτερος του κόσμου. Πρόκειται για τον ίδιο υπερ-υπολογιστή που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα και σε παλαιότερη μελέτη για να εξετάσει τον τρόπο που η υγρασία επηρεάζει τη μετάδοση του SARS-CoV-2 και τον κίνδυνο μόλυνσης σε τρένα, εργασιακούς χώρους και άλλα περιβάλλοντα.

Η μελέτη τους έδειξε ότι οι επαγγελματικές μάσκες τύπου N95 είναι οι αποτελεσματικές, ακολουθούμενες από τις χειρουργικές, τις υφασμάτινες και τις πλαστικές πολλαπλών χρήσεων.

Πολλές στρώσεις υφάσματος, μεγαλύτερη προστασία

Ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος επιστήμονας και επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, συνέστησε τη χρήση διπλής μάσκας ως επιλογή κοινής λογικής που εξασφάλιζε πιθανότατα και μεγαλύτερη προστασία έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ανθεκτικών στην ανοσία από τα εμβόλια ή τη φυσική νόσηση.

Σε κοινό μήκος κύματος κινήθηκαν και Βρετανοί επιστήμονες, ο Δρ Benjamin Killingley, σύμβουλος της βρετανική κυβέρνησης για θέματα της πανδημίας, και η Δρ Susan Hopkins από την Υπηρεσία Δημόσιας υγείας της Αγγλίας, με την τελευταία να επισημαίνει ότι περισσότερες στρώσεις υφάσματος εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ωστόσο εκατομμύρια ανθρώπων χρησιμοποιούν ήδη μάσκες διπλών και τριπλών στρώσεων, είτε πρόκειται για υφασμάτινες που αγόρασαν έτοιμες ή χειρουργικές που αποτελούνται από τρία στρώματα μη υφασμένου υλικού, είτε για χειροποίητες μάσκες πολλαπλών στρώσεων σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Σχετικά με την παρεμπόδιση μετάδοσης του ιού που εξασφαλίζουν, έρευνα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο Thorax, έδειξε ότι ανάμεσα σε μία μάσκα μονής και μία διπλής στρώσης από μακό ύφασμα καθώς και μια χειρουργική μάσκα, η τελευταία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, ενώ οι δύο στρώσεις ύφασμα ήταν το ελάχιστο για να εξασφαλιστεί η αποτροπή της διασποράς σωματιδίων.

Τέλος, είναι ευρέως διαδεδομένος στην Αμερική ο συνδυασμός μάσκας τύπου N95 με υφασμάτινη μάσκα. Οι μάσκες Ν95 είναι σχεδιασμένες για στενή εφαρμογή και φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς επίσης φέρουν ηλεκτροστατικό φορτίο που μπορεί να παγιδεύσει τα σωματίδια.

Τι ισχύει για τις ασπίδες προσώπου

Με αντίστοιχες προσομοιώσεις στον υπερ-υπολογιστή Fugaku τον Σεπτέμβριο, η ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου επέτρεπαν κατά 100% σχεδόν την απελευθέρωση εκπνεόμενων σωματιδίων από ασθενείς με COVID-19. Μάλιστα, τα μισά σταγονίδια μεγέθους 50 μm (μικρόμετρα) απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα θέτοντας σε κίνδυνο όσους βρίσκονταν πέριξ των ασθενών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως οι ασπίδες προσώπου μπορούν να εμποδίσουν τη διασπορά του ιού, πάντα όμως σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας, οι κοινωνικές αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Οι ασπίδες προσώπου δεν καλύπτουν πλήρως και ερμητικά το πρόσωπο, επιτρέποντας στα σταγονίδια να διασπαρούν κατά την εκπνοή από το στόμα ή τη μύτη. Επιπλέον, μπορεί η χρήση τους να παρατηρείται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συνδυάζεται όμως απαρεγκλίτως με χειρουργική μάσκας καλής εφαρμογής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα