Κορωνοϊός: Πώς κινήθηκε η καμπύλη της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 μήνα

12.12.2020 / 11:26
Two healthcare workers talking at the UCI

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα -και κυρίως το τελευταίο 24ωρο- στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Κι ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας «έκλεισε» στις 320 εισαγωγές, χθες Παρασκευή 11/12 υπήρξε περαιτέρω μείωση, με μόλις 287 νέα περιστατικά λοιμώξεων Covid να εισάγονται στο σύστημα υγείας.

Το γεγονός δεν καθησυχάζει τους ειδικούς, οι οποίοι επιμένουν ότι οι υπεράριθμες υπάρχουσες νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά περιοριστικές, στο να υπάρξει περιθώριο αύξησης κρουσμάτων και οι νέων εισαγωγών ασθενών στο ΕΣΥ χωρίς δραματικές επιπτώσεις.

Είναι κι ο λόγος, άλλωστε, που εισηγήθηκαν προς την κυβέρνηση να μην ανοίξει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στη χώρα κατά τις ημέρες των εορτών. Όπως σημείωσαν οι λοιμωξιολόγοι, μια αύξηση στην κινητικότητα του πληθυσμού κατά 20%, θα σήμαινε αυτόματα και αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας (RT), άνω της μονάδας.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων άρχισε να σημειώνεται από τα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά τις 27/09. Πολύ σύντομα και μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε εκτίναξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, που οδήγησαν σε δραματική αύξηση των θανάτων. Ήταν τόσο ιλιγγιώδης ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που δεν μπορούσαν να τις ελέγξουν οι υγειονομικές αρχές, αλλά ούτε και οι γιατροί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Την πιο κρίσιμη εβδομάδα, μεταξύ 7 και 14 Νοεμβρίου, με δείκτη θετικότητας στην χώρα στο 10,35% και μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.500 νέα ημερήσια περιστατικά, στα νοσοκομεία στις 9 Νοεμβρίου υπήρχαν 2.300 νοσηλευόμενοι ασθενείς, με 340 ημερήσιες εισαγωγές και 228 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Όσο περνούσαν οι μέρες, η πίεση στις κλινικές Covid και τις ΜΕΘ Covid, γινόταν ολοένα και πιο ασφυκτική. Στις 21 Νοεμβρίου οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία (απλές κλίνες, ΜΕΘ και ΜΑΦ Covid) έφτασαν στους 510 ασθενείς, ενώ στις 23 Νοεμβρίου, εισήχθησαν 450 σε πανελλαδικό επίπεδο. Την εβδομάδα αυτή, μεταξύ 15 και 21 Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 2.500 και ο δείκτης θετικότητας στο 9,6%.

Ποια είναι η  εικόνα στα νοσοκομεία

Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται, τόσο στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Λάρισας, όσο και της Αττικής. Αυτό αποτυπώθηκε κατ’ αρχήν στη σημαντική πτώση που σημειώθηκε στον μέσο όρο των ημερήσιων λοιμώξεων Covid από τις 2.500 του Νοεμβρίου, στις 1.500 νέες ημερήσιες μολύνσεις κατά την τελευταία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έπεσαν από τις 450 του Νοεμβρίου, στις 320 ημερήσιες εισαγωγές.

Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικός, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το iatropedia.gr.

Οι νέες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 287. Να σημειωθεί, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες οι ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο και επέστρεψαν στο σπίτι τους υγιείς, ήταν περισσότεροι από τους εισαχθέντες και συγκεκριμένα 367. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών πανελλαδικά είναι 3.460.

Αναλυτικότερα, από τους 3.460 ασθενείς:

2.620 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid

570 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

270 σε ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης, ΜΕΛ

Iatropedia

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα