Κορωνοϊός: Ποιος ο κίνδυνος μόλυνσης για πλήρως εμβολιασμένους που κάνουν χρήση ουσιών

06.10.2021 / 23:55

 Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι με διαταραχές από χρήση ουσιών ((αλκοόλ, κάνναβη, κοκαΐνη, οπιοειδή κ.ά.) αντιμετωπίζουν χαμηλό μεν αλλά περίπου διπλάσιο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό και λοίμωξης Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της μεταξύ εμβολιασμένων χρηστών ουσιών.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ (Οχάιο), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Ψυχιατρικής «World Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 580.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 30.183 είχαν διαγνωστεί με διαταραχές χρήσης ουσιών (ναρκωτικά κ.ά.). Όλοι είχαν πλήρως εμβολιαστεί μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021 και δεν είχαν μολυνθεί από κορονοϊό πριν τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 των εμβολιασμένων (οι λεγόμενες μολύνσεις «breakthrough») ήταν γενικά 7% για εκείνους με διαταραχές χρήσης ουσιών (κυμαινόταν από 7,8% για τα άτομα με διαταραχή λόγω χρήσης κάνναβης έως 6,8% λόγω χρήσης καπνού), έναντι μόνο 3,6% μεταξύ των εμβολιασμένων χωρίς τέτοιες διαταραχές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για λοίμωξη breakthrough αφορά τους χρήστες κάνναβης και μετά της κοκαΐνης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αρκετοί χρήστες ουσιών έχουν διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους λόγω των ναρκωτικών και άλλων παθήσεών τους. Ο αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη ενός εμβολιασμένου χρήστη εξηγείται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη συνύπαρξη χρόνιων νοσημάτων και δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, πράγματα συνήθη στους χρήστες ουσιών.

Εξαίρεση φαίνεται να είναι οι εμβολιασμένοι με διαταραχή χρήσης κάνναβης, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, παρ’ όλο που συνήθως είναι νεότερης ηλικίας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η κάνναβη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νόσησης από τον κορονοϊό παρά τον εμβολιασμό.

Οι λοιμώξεις breakthrough στους εμβολιασμένους χρήστες ουσιών βρέθηκαν, επίσης, να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19. Μεταξύ εκείνων με διαταραχές χρήσης ουσιών, το 22,5% όσων μολύνθηκαν από κορονοϊό μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους χρειάστηκαν νοσηλεία και το 1,7% πέθαναν, έναντι αντίστοιχων ποσοστών μόνο 1,6% και 0,5% μεταξύ των χρηστών ουσιών χωρίς λοίμωξη breakthrough.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι με διαταραχές χρήσης ουσιών έχουν γενικά μικρό κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, κάτι που δείχνει την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη πλήρους εμβολιασμού και αυτής της ομάδας του πληθυσμού. Όμως, η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα παραμένει ευάλωτη ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι εμβολιασμένοι ασθενείς με τέτοιες διαταραχές να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από μία πιθανή λοίμωξη», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Το πρώτο και βασικό είναι ότι ο εμβολιασμός είναι άκρως αποτελεσματικός και για τους ανθρώπους με διαταραχές χρήσης ουσιών, καθώς και ότι ο εν γένει κίνδυνος Covid-19 μεταξύ των εμβολιασμένων με τέτοιες διαταραχές είναι πολύ χαμηλός. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό για Covid-19 των ανθρώπων με διαταραχές ουσιών, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό τους, αυτή η ομάδα βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο και πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα έναντι του κορονοϊού», δήλωσε η δρ Νόρα Βόλκοφ, διευθύντρια του Ινστιτούτου για τα Ναρκωτικά National Institute on Drug Abuse (NIDA), Τμήματος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα