Κορωνοϊός: Ποιο εμβόλιο προκαλεί εκτεταμένο δερματικό εξάνθημα – Πόσο ανησυχητικό είναι

14.03.2021 / 14:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
FILE PHOTO: A syringe with a vaccine is seen ahead of trials by volunteers testing for the coronavirus disease (COVID-19), and taking part in the country's human clinical trial for potential vaccines at the Wits RHI Shandukani Research Centre in Johannesburg, South Africa, August 27, 2020. Picture taken August 27, 2020. REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo

Οι εξελίξεις τρέχουν για τα νέα εμβόλια έναντι της COVID-19, το ίδιο όμως συμβαίνει και όσον αφορά στοιχεία για αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη στις εμβολιαστικές εκστρατείες.

Ένα νέο δεδομένο για το mRNA-1273 εμβόλιο της Moderna ανακάλυψαν ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αφορά μια καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας σε ορισμένους εμβολιασθέντες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στο The New England Journal of Medicine (NEJM), κατά την κλινική δοκιμή φάσης 3 του εμβολίου της Moderna, ένα μικρός αριθμός εθελοντών από τους συνολικά 30.000 εμφάνισε την αντίδραση, τέσσερις με έντεκα ημέρες από την πρώτη δόση (μέσος όρος οκτώ ημέρες) όπως επιβεβαίωσε η δική τους μελέτη με επικεφαλής τη Δρ Kimberly Blumenthal, MD, MSc, συνδιευθύνουσα του Προγράμματος Κλινικής Επιδημιολογίας στους τομείς της Ρευματολογίας, Αλλεργίας και Ανοσολογίας του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Οι παρατηρήσεις της ομάδας της Δρ Blumenthal αφορούν δώδεκα εθελοντές που εμφάνισαν δερματικές αντιδράσεις μεγάλης έκτασης, συνοδεία ερυθρότητας, κνησμού ή πόνου, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με πάγο και αντιισταμινικά, σε μερικές περιπτώσεις με κορτικοστεροειδή και μόλις ένα περιστατικό έλαβε λανθασμένα αντιβιοτική αγωγή. «Η καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας θα μπορούσε να διαγνωστεί λανθασμένα από κλινικούς γιατρούς και ασθενείς ως απλή δερματική λοίμωξη. Ωστόσο, καθώς δεν πρόκειται για τέτοια, τα αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπισή της», εξήγησε η Δρ Erica Shenoy, MD, Ph.D., αναπληρώτρια επικεφαλής της Μονάδας Ελέγχου Μολύνσεων του Νοσοκομείου, η οποία συνυπογράφει την επιστολή.

Η αντίδραση αυξημένης υπερευαισθησίας όπως περιγράφεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο NEJM. Credit: Massachusetts General Hospital

Η αντίδραση δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, επισημαίνουν οι ερευνητές, παροτρύνοντας όσους εμφάνισαν κάποιο εξάνθημα στο σημείο της ένεσης να μην παραλείψουν τη δεύτερη δόση. «Στόχος μας είναι να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη καθυστερημένη αντίδραση οι γιατροί και άλλοι πάροχοι υγείας, ώστε να είναι σε θέση να κατευθύνουν τους ασθενείς χωρίς ανησυχία», ανέφερε η Δρ Blumenthal.

Τα συμπτώματα υποχώρησαν μετά από σχεδόν μια εβδομάδα κατά μέσο όρο και για τους δώδεκα εμβολιασθέντες. Οι μισοί εξ αυτών παρουσίασαν αντίστοιχη αντίδραση και μετά τη δεύτερη δόση – περίπου 48 ώρες από τον εμβολιασμό. Ωστόσο, σε κανένα περιστατικό η καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας από τη δεύτερη δόση δεν ήταν σοβαρότερη της πρώτης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι βιοψίες από το δέρμα των εθελοντών επιβεβαίωσαν την αρχική υποψία τους ότι επρόκειτο για καθυστερημένη αλλεργική ανοσολογική απόκριση, μια συνήθης αντίδραση σε φάρμακα.

«Πιστεύουμε ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους που το βιώνουν, η αντίδραση του ανοσοποιητικού σημαίνει επιτυχία για την επιθυμητή ανοσοαπόκριση» σχολίασε η Δρ Esther Freeman, MD, Ph.D., διευθύντρια της Παγκόσμιας Υγείας και Δερματολογίας στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, επισημαίνοντας πως τα ευρήματα θα έπρεπε να ενθαρρύνουν παρά να αποθαρρύνουν όσους πρόκειται να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα