Κορωνοϊός – Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο και για παιδιά από 12 ετών

31.03.2021 / 15:51
pfizer_emvolio

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και ισχυρά προστατευτικό -σε ποσοστό 100%- και σε παιδιά από 12 ετών, σε ένα βήμα προς την πιθανή έναρξη εμβολιασμών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, προτού επιστρέψουν στο σχολείο το φθινόπωρο.

Τα περισσότερα εμβόλια που κυκλοφορούν παγκοσμίως κατά της Covid-19 απευθύνονται σε ενήλικες, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για ηλικίες από 16 ετών και άνω. Ωστόσο, ο εμβολιασμός παιδιών όλων των ηλικιών θεωρείται κρίσιμος για την ανάσχεση της πανδημίας και μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στιςε αποφάσεις τους για τη λειτουργία των σχολείων, τουλάχιστον στις μεγαλύτερες τάξεις.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία σε 2.260 εθελοντές ηλικίας 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ, τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι δεν υπήρξαν περιπτώσεις λοίμωξης μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων εφήβων σε σύγκριση με 18 μεταξύ αυτών που έλαβαν placebo, ανέφερε η Pfizer.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μικρή ποσοτικά και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, ωστόσο ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ο βαθμός ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ερευνητές ανέφεραν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, κάπως υψηλότερα, μάλιστα, από αυτά που παρατηρήθηκαν σε μελέτες νεαρών ενηλίκων.

Τα παιδιά που εμβολιάστηκαν, είχαν παρενέργειες παρόμοιες με τους νεαρούς ενήλικες, ανέφερε η εταιρεία. Οι κύριες παρενέργειες είναι πόνος, πυρετός, ρίγη και κόπωση, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση. Η μελέτη θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες για δύο χρόνια για περισσότερες πληροφορίες.

Σημειώνεται πως η Pfizer και η BioNTech σχεδιάζουν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της πρώτης, Άλμπερτ Μπουρλά, να ζητήσουν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση των εμβολίων από την ηλικία των 12 ετών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα