Παρασκευή, 17.09.2021, 7:59 πμ

Κορωνοϊός – Παρασκευής: Οι μεταλλάξεις θα συνεχιστούν – Πότε μπορεί να επιστρέψουν οι μάσκες

02.07.2021 / 21:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
aka 8

Για την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων περιορισμού λόγω της έξαρσης των μεταλλάξεων, μίλησε στο Live News ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής. «Όλοι θα πρέπει από δω και πέρα να είμαστε πιο προσεκτικοί», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευής στο Live News, «πράγματι υπάρχει μια έξαρση, η οποία εντοπίζεται κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε κάποιες της ηπειρωτικής Ελλάδας, που σχετίζεται με το στέλεχος «Δέλτα» αλλά και τη θερινή περίοδο που η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το μέτρο για τις μετακινήσεις στα νησιά, το οποίο «θα περιορίσει τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό να συνωστίζονται σε περιοχές που ξέρουμε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι εύκολη».

Για το ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Δημήτρης Παρασκευής υπογράμμισε ότι η μάσκα θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς, ωστόσο τόνισε πως το καλοκαίρι υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» και πως είναι πιο δύσκολη η τήρηση των μέτρων και απαιτείται συνδυασμός τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι το στέλεχος «Δέλτα» είναι πιο μολυσματικό και γι’ αυτό κυριαρχεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όμως δεν έχει τεκμηριωθεί αν συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα νόσησης», σημειώνει στο Live News ο Δημήτρης Παρασκευής.

Για τη μετάλλαξη από την Κολομβία τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση για τα χαρακτηριστικά της.

«Επειδή μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους», κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα