Κορωνοϊός: Πάνω από 600 ασθενείς στην Πάτρα σε κατ’ οίκον νοσηλεία – Στα όρια τους η ΜΕΘ

16.02.2021 / 20:27
πα 11

Το αρνητικό είναι ότι τα κρούσματα στην Πάτρα και στην Αχαία επιμένουν και δεν λένε να πέσουν. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον δεν έχουν αυξητική τάση.

Αυτό όμως που προβληματίζει, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, είναι ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Πάτρας και ειδικότερα στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις υγειονομικές αρχές ο αριθμός των νοσηλειών κατά μέσο όρο αγγίζει στα δύο νοσοκομεία τους 80 με 90 ασθενείς την ημέρα.

Η κατάσταση όμως είναι πιο κρίσιμη στις ΜΕΘ. «Στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ υπάρχουν 10 ασθενείς και οι κλίνες είναι μόλις 12. Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα υπάρχουν 4 ασθενείς και οι κλίνες είναι 6.

Καταλαβαίνει κανείς έτσι πόσο οριακά είναι τα πράγματα και πόσο δύσκολες είναι οι εφημερίες αφού ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται το κάθε νοσοκομείο είναι μεγάλος και ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει μία διαλογή από αυτούς που είναι σοβαρά και θα πρέπει να νοσηλευτούν και από αυτούς που έχουν πιο ελαφρά συμπτώματα και μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους για κατ’ οίκον νοσηλεία».

Ωστόσο, πέρα από την κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία της Πάτρας, το μέγεθος της διασποράς στην αχαϊκή πρωτεύουσα, φαίνεται κυρίως από όσους έχουν απευθυνθεί στον γιατρό τους λέγοντας τους ότι έχουν τον ιό.

Η κ. Μαστοράκου τονίζει ότι τα περιστατικά αυτά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι δεκάδες. «Στην Πάτρα τα διαγνωστικά κέντρα και οι γιατροί που ασχολούνται ενεργά με τον κορωνοϊό αριθμούν στα 50. Τα περιστατικά με ασθενείς που παρακολουθούνται στο σπίτι τους είναι δεκάδες.

Να λάβεται υπόψη σας μόνο ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν πάνω από 750 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία γύρω στους 90. Η διασπορά πράγματι είναι μεγάλη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού ένα μεγάλο μέρος της αυτή τη στιγμή στην Πάτρα είναι ενδοοικογενειακή».  

Κατά συνέπεια τα μέλη της κάθε οικογένειας θα πρέπει όχι μόνο να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, αλλά να είναι προσεκτικοί ακόμα και στις μεταξύ τους επαφές εντός του σπιτιού.

Εξαερισμός στους χώρους των σπιτιών, χρήση ατομικών οικιακών σκευών και υγιεινής, αποφυγή επαφών των μικρών παιδιών με τους ηλικιωμένους και διπλές μάσκες σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ορισμένα μόνο από τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να παίρνονται για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Όσο για το πότε θα την ξεπεράσουμε και θα ξεφύγουμε ως περιοχή από αυτό το σκληρό lockdown. «Κατά την άποψη μου έχουμε μπροστά μας έναν ορίζοντα τουλάχιστον δύο εβδομάδων» τονίζει η κ. Μαστοράκου. «Το λιγότερο…».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα