Κορωνοϊός – Οι μαχητές της πρώτης γραμμής του ΠΓΝ Πατρών

25.04.2021 / 8:49
γκο 9

Είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής, οι μαχητές κατά του κορωνοϊού, αυτοί που όλους τους μήνες της πανδημίας έχουν υπερβεί τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν όρθιο το υγειονομικό σύστημα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ακούραστοι, δουλεύουν ώρες ατελείωτες, χωρίς ρεπό και αργίες, στο πλευρό των ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, από αυτή την ασθένεια που μπήκε τόσο ξαφνικά και ταυτόχρονα βάναυσα στη ζωή μας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το νοσοκομείο αναφοράς κατά του κορωνοϊού έχει σηκώσει βέβαια το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κατάστασης, έχοντας μπει στη μάχη από την αρχή της πανδημίας με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να έχουν αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα την απαιτούμενη εμπειρία.

Ο «Νεολόγος» μίλησε με ορισμένους από τους ανθρώπους αυτούς, τους εργαζόμενους και τους νοσηλευτές που εργάζονται είτε σε κλινικές covid και ΜΕΘ, είτε σε τμήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

«Είναι όλοι τους αξιοθαύμαστοι για αυτά που έχουν προσφέρει στο νοσοκομείο και στους ανθρώπους που έχουν νοσηλευτεί» τονίζει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνος όλων των μονάδων covid του νοσηλευτικού ιδρύματος, Μάρκος Μαραγκός.

«Το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κατάστασης έχει πέσει στους ειδικευόμενους γιατρούς και στους νοσηλευτές που εργάζονται χωρίς διαλλείματα και περιθώρια ξεκούρασης.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που βρίσκονται στις κλινικές και στις ΜΕΘ covid,  αλλά και σε όλους τους υπολοίπους που εργάζονται στα άλλα τμήματα τα οποία έχουν σαφώς επηρεαστεί από τον κορωνοϊό αφού έχει μειωθεί το προσωπικό τους προκειμένου να ενισχυθούν οι κλινικές που δίνουν τη μάχη κατά του ιού.

 Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος συμβάλουν με τον τρόπο τους σε αυτή τη μάχη, δουλεύοντας περισσότερες ώρες και κάτω από πιεστικές συνθήκες. Ειδικότερα, από τον Γενάρη και μετά η κατάσταση αυτή ήταν ακόμα πιο πιεστική  με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους υγειονομικούς.».

Ο λόγος λοιπόν ανήκει σε αυτούς. Κοινός παρονομαστής όλων όσων μας είπαν; Η αμέριστη στήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά και της 6ης ΥΠΕ, σε ότι χρειάζονταν  για τη μάχη τους σε υλικό εξοπλισμό και πάνω από όλα, η στήριξη που τους έδειξαν στον ηθικό και  στον ψυχολογικό τομέα.

Παρασκευή Φιλτισένιου

(Νοσηλεύτρια ΠΕ MSc – Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΓΝΠ- Προϊσταμένη Κλινικής Αποκατάστασης του ΠΓΝΠ)

«Με την ιδιότητά μου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΓΝΠ εκείνο που θυμάμαι και θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι η υπερπροσπάθεια και ο ξεχωριστός ζήλος όλου του προσωπικού του νοσοκομείου μας (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού νοσηλευτικής, εργαστηρίων, διοικητικού, τεχνικού, καθαριότητας, φύλαξης, κ.α.) προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο και επίπονο έργο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι νέες συνθήκες απαίτησαν ριζική αλλαγή σε όλους τους τομείς. Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, να εργάζονται με εξαντλητικούς ρυθμούς (χωρίς άδειες, με δύσκολο πρόγραμμα εργασίας και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις με τις οποίες δεν ήταν εξοικειωμένοι). Καταστάσεις που δημιουργούσαν ανασφάλεια, υπερκόπωση και στρες».

Χονδρολέου Άννα

(Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Π.Γ.Ν.Π. – Υγιεινολόγος, MSc – Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών για την Covid-19

«Αυτό που θα κρατήσω ζωντανό για πάντα στη μνήμη μου, είναι η επαγγελματικότητα και η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας αλλά και όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου μας απέναντι στον «κοινό εχθρό», όπως και η επί εικοσιτετραώρου βάσεως επικοινωνία με τους Λοιμωξιολόγους του νοσοκομείου μας αλλά και με τις Νοσηλεύτριες Επιτήρησης Λοιμώξεων έτερων νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ (Κορίνθου, Αιγίου, Τρίπολης, Ιωαννίνων, Άργους) για τη χάραξη κοινής πορείας αντιμετώπισης της νόσου. Συνεργασίες που οδήγησαν σε σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά και σε νέες φιλίες».

Ιωάννα Κεσουδίδου

(Προϊσταμένη ΤΕΠ/ ΤΕΠ COVID και Αίθουσας Αρνητικής Πίεσης ΠΓΝΠ)

«Η πανδημία από τον COVID-19 είναι μια πραγματικότητα με την οποία καλούμαστε πλέον να αναμετρηθούμε καθημερινά στη ζωή μας ως επαγγελματίες υγείας αλλά και ως άνθρωποι. Δεν υποτιμώ τον φόβο αλλά δεν δικαιούμαι να πτοηθώ. Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να κερδίσουμε στη συνέχεια θα έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για απολογισμό.

Μια από τις πιο απαιτητικές και δύσκολες εμπειρίες είναι η στιγμή που βρίσκεσαι απέναντι από έναν ασθενή με COVID-19 λοίμωξη που επιβαρύνεται και υποφέρει. Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι η πιο δύσκολη και συγκινητική. Οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν με ανθρωπιά και επαγγελματισμό, πάντα βάση πρωτοκόλλου, βάζοντας στην άκρη το συναίσθημα που σε κατακλύζει αλλά δεν επιτρέπεται να σε επηρεάσει. Οφείλεις να παραμείνεις ψύχραιμος και συγκροτημένος και να βρεις αργότερα τον τρόπο να επεξεργαστείς το συναισθηματικό σου φορτίο με ευεργετικό τρόπο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συνεργάτες και την οικογένειά σου».

Ειρήνη Μήλα

(Νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid)

«Θα θυμάμαι το πόσο άλλαξε η ζωή όλων μας,  τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε για την ασφάλεια μας, τις αποστάσεις από το κοινωνικό περίγυρο και τους φίλους. Θα θυμάμαι την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάτω από εξαιρετικά  αντίξοες συνθήκες, τον συνεχή αγώνα που δίνουμε για τους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται, τη χαρά και την ικανοποίηση που νιώθουμε όταν κάποιος βγαίνει θεραπευμένος και νικητής από τον ιό covid 19. 

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι οι συνεχείς μετακινήσεις μου από τμήμα σε τμήμα τον τελευταίο χρόνο προκειμένου να καλύψω ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ως εργαζόμενη πια σε ΜΕΘ covid  έχω έρθει αντιμέτωπη με απαιτητικές συνθήκες εργασίας λόγω του υψηλού κινδύνου έκθεσης στον covid 19, τη δυσκολία που φέρουν οι προστατευτικές στολές, το έργο που καλούμαι να φέρω εις πέρας , το φόβο να νοσήσω και να μεταφέρω την ίωση στην  οικογένειά μου. Οι αντοχές δοκιμάζονται καθημερινά πέρα από τα όρια».        

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα