Κορωνοϊός – Οι ενστάσεις φαρμακοποιών και οι φόβοι ειδικών για τα selfies test -Τα ερωτηματικά που υπάρχουν

21.03.2021 / 8:29
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ta 2

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις της Παρασκευής από τον Άκη Σκέρτσο, σύμφωνα με τις οποίες κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν rapid test κορονοϊού την εβδομάδα. Πρόκειται για το νέο «όπλο» που εντάσσει η χώρα μας στη φαρέτρα της και το οποίο θα αποτελέσει βασικό όπλο στην προσπάθειά της να «δαμάσει» την πανδημία.

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν test κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει πολλά αναπάντητα -προς το παρόν- ερωτήματα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής να αντιδρούν έντονα.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αφού δεν είχε υπάρξει συνεννόηση πριν. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς, ενώ νωρίτερα είχαν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία, όπως έγινε με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό και τα εμβόλια κατά της γρίπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, περισσότερες από 24 ώρες μετά τις αποφάσεις, αντί να συζητάμε πως θα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, οι -ήδη ψυχολογικά εξουθενωμένοι- πολίτες να βρίσκονται μπροστά σε ακόμα έναν αχρείαστο καβγά, που μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει να τους εντείνει τους φόβους περί μη σωστού κυβερνητικού σχεδιασμού.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εφόσον δεν θα καταγράφονται κάπου τα στοιχεία, είναι αδύνατον ακόμα και έτσι να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βέβαια και οι ειδικοί εκφράζουν ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος αναρωτήθηκε κατά πόσο τα εν λόγω μέτρα είναι αξιόπιστα.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει και ο φόβος των ψευδώς αρνητικών τεστ, όπου τότε θα υπάρχει η χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κοροναϊό και θα νομίζει ότι δεν πάσχει. «Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς» είπε παράλληλα και πρόσθεσε πως επίσης αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες».

«Αιφνιδιαστήκαμε από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης»

«Είχαμε ετοιμάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση και ξαφνικά χθες το απόγευμα αιφνιδιαστήκαμε από μια γενική και αόριστη συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκαν μερικές πληροφορίες που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που λέγαμε» είπε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Δαγρές.

«Δεν έχουμε καταλήξει σαν κλάδος στο ελάχιστο ποσό» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ σχετικά με το κόστος πραγματοποίησης του rapid test από τον φαρμακοποιό, συμπληρώνοντας τα τέσσερα σημεία που θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ φαρμακοποιών – κυβέρνησης για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Πρώτον, χρειάζεται ένα πρωτόκολλο η διαδικασία, δεύτερον είναι η αξιοπιστία των προϊόντων, το τρίτο είναι ένα αξιόπιστο σύστημα συλλογής και καταγραφής στοιχείων και τέταρτον είναι η αποζημίωση των φαρμακοποιών που θα επωμιστούν με έναν όγκο γύρω στις 5 με 10 εκατομμύρια επιπλέον επισκέψεις το μήνα» πρόσθεσε ο κ. Δαγρές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα