Κορωνοϊός: Οι 90 ημέρες που θα διαμορφώσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

30.10.2020 / 15:11
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kororonoios_ethniko_sxedio_anakampsis

Εξαιρετικά κρίσιμο θα είναι το διάστημα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Ιανουαρίου 2021 οπότε η Ελλάδα θα διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις βασικές στοχεύσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της, ήτοι του προγράμματος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο σχεδιασμός έχει χρονικά ορόσημα, τα οποία παρουσίασε αναλυτικά χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως και τις βασικές παραμέτρους του ελληνικού σχεδίου των 32 δισ. ευρώ.

Η πρώτη φάση είναι η κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων η οποία, σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί – με υπερκάλυψη 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις. Η δεύτερη και τελική φάση θα γίνει, μεταξύ άλλων, με βάση τα εξής χαρακτηριστικά: ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων, ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

Σημαντική είναι η συνάφεια με την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου απαιτείται επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου – 37% για πράσινες επενδύσεις και 20% στον ψηφιακό τομέα.

Ενδεικτικά έργα είναι τα γρήγορα δίκτυα 5G, οι «έξυπνες» πόλεις, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, η διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής, τα φράγματα και τα αντιπλημμυρικά έργα, η ηλεκτροκίνηση και η διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων.

Τα βασικά στοιχεία αφορούν στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση, τις δεξιότητες, την κοινωνική συνοχή, τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και την απλοποίηση φορολογίας και την ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα