Κορωνοϊός: Ο τουρισμός δεν επηρεάζει τα ποσοστά μόλυνσης όταν ο δείκτης θετικότητας είναι χαμηλός

21.05.2021 / 17:57

Ελπίδες για το καλοκαίρι δίνει έρευνα του πανεπιστημίου του Λίμπεκ, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός δεν επηρεάζει το ποσοστό μόλυνσης από τον κορωνοϊό όταν ο δείκτης θετικότητας είναι χαμηλός, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των μέτρων υγιεινής.

Παρά τον τουρισμό πέρυσι, ο αριθμός των λοιμώξεων δεν αυξήθηκε. Αυτό είναι το συμπέρασμα της λεγόμενης «Μελέτης του Λίμπεκ», η οποία διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας νευρογενετικής του πανεπιστημίου του Λίμπεκ Κριστίνε Κλάιν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Στην ετήσιας διάρκειας έρευνα για την πανδημία του κορωνοϊού συμμετείχαν 3.000 πολίτες, οι οποίοι έκαναν τακτικά μοριακό τεστ PCR και τεστ αντισωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Κλάιν και η ερευνητική της ομάδα συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες της χαλάρωσης των μέτρων και την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Η μελέτη έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των λοιμώξεων δεν αυξήθηκε το περασμένο καλοκαίρι παρά τον μεγάλο αριθμό τουριστών. Ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν η χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων. «Πρέπει επομένως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να συσχετίσουμε την εξέλιξη αυτή με το γεγονός ότι πραγματικά είχαμε τότε πολύ χαμηλούς δείκτες θετικότητας. Και από την άλλη, να τη συνδέσουμε φυσικά με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής», είπε η Κλάιν μιλώντας στο δίκτυο RTL.

Δικαιολογημένη η χαλάρωση των μέτρων

«Επομένως, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τώρα με την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων είναι και αυτό το καλοκαίρι απολύτως δικαιολογημένη. Επιπλέον, διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαγνωστικών τεστ. Όλα αυτά μαζί, νομίζω, πως μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε τώρα σε τέτοια βήματα. Σίγουρα θα τα υποστήριζα και αυτό μας δείχνει επίσης και η μελέτη. Αλλά φυσικά, με μια μικρή προειδοποίηση στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν θα παραιτηθεί και ότι ευχαρίστως θα ήθελε να εξαπλωθεί το καλοκαίρι. Πρέπει πολύ απλά να επαγρυπνούμε», τόνισε η Κλάιν παρά την αισιοδοξία της.

Η «Μελέτη του Λίμπεκ», είναι η πρώτη μελέτη στη Γερμανία η οποία, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας νευρογενετικής, κατέγραψε επίσης την ανάπτυξη αντισωμάτων σε άτομα που έχουν αναρρώσει και έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, η αντίδραση των αντισωμάτων είναι πολύ διαφορετική. «Εκείνοι οι οποίοι εμβολιάστηκαν έχουν συνολικά υψηλότερη συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από εκείνους που ανέρρωσαν. Η σύνδεση όμως μεταξύ αντισωμάτων και προστασίας έναντι της λοίμωξης πρέπει ακόμη να αποδειχθεί από μελέτες», σύμφωνα με την ερευνήτρια.

RTL

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα