Κορωνοϊός: Ο δείκτης θετικότητας έβαλε φρένο στο άνοιγμα του εμπορίου

12.12.2020 / 8:27
κο 41

Όταν το δεύτερο lockdown επιβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2020, η ελπίδα ήταν μία: Να… μαζευτούν γρήγορα οι -εφιαλτικοί- τότε αριθμοί του κορονοϊού, ώστε αφενός να μην χαθεί ο έλεγχος και αφετέρου να “σωθούν” τα Χριστούγεννα. Ήταν οι μέρες πριν τις οποίες τα ημερήσια κρούσματα είχαν φτάσει… στα κόκκινα με 3.000 ή και περισσότερα και όλα έδειχναν πως το “λουκέτο” ήταν η μόνη λύση.

Νεκροί και διασωληνωμένοι δεν παρουσίαζαν τους εφιαλτικούς αριθμούς του παρόντος, ωστόσο το ότι φτάσαμε να θρηνούμε από 80 έως και πάνω από 100 συμπολίτες μας καθημερινά και εκείνοι που δίνουν την μάχη στις ΜΕΘ να είναι σταθερά κοντά στους 600, ήταν το αποτέλεσμα της ευρείας εξάπλωσης του φονικού ιού στην Ελλάδα.

Η ελπίδα όμως να “μαζευτεί” όλο αυτό έγινε θρύψαλα και την Παρασκευή, 11.12.2020, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τα φετινά Χριστούγεννα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για το λιανεμπόριο. Μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αποτελούν το… ελάχιστο δυνατό που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή απλά κάτι περισσότερο από το… τίποτα.

Δείκτης θετικότητας: Έβαλε φρένο…

Πριν παρατεθεί αναλυτικά όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά τις προσεχείς ημέρες, αξίζει να σταθούμε στον παράγοντα – κλειδί της όποιας απόφασης για τα μέτρα.

Κι αυτός είναι ο δείκτης θετικότητας. Το newsit.gr σας παρουσιάζει καθημερινά πώς κινείται αυτός ο δείκτης -ενώ σας έχει παρουσιάσει και ένα αναλυτικό αφιέρωμα για τον απολογισμό του τελευταίου 4μήνου– ο οποίος και αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο στις αποφάσεις για την εκάστοτε επόμενη μέρα.

Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας έφτανε το 4,2%, με τα 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού επί του συνόλου των 32.747 τεστ, την ώρα που το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.

Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης αυτός έφτανε το 4,7%, με τα 1.534 κρούσματα σε σύνολο 32.494 τεστ.

Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης αυτός έφτανε το 5,5%.

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης αυτός ήταν στο 4,6%.

Την Δευτέρα 07.12.2020, το 12% είχε προκαλέσει συναγερμό…

Tο συμπέρασμα λοιπόν είναι απλό: Έχουμε ακόμα δρόμο. Κι αυτό διότι με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί, θα μπορούμε να πούμε πως τα μέτρα «πιάνουν τόπο» αν ο δείκτης πέσει κάτω από το 4% για πέντε μέρες ή και περισσότερο.

Ακόμη από αυτό απέχουμε και κάπως έτσι η απόφαση του πρωθυπουργού για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ήρθε με… αστερίσκους και αυστηρά μέτρα.

newsit

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα