Κορωνοϊός: «Ναι» από τους ειδικούς στον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

29.07.2021 / 23:24
A healthcare worker receives a dose of a Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at Messe Wien Congress Center, which has been set up as a coronavirus disease vaccination centre, in Vienna, Austria February 7, 2021. REUTERS/Lisi Niesner

Υπέρ των εμβολιασμού των παιδιών, ηλικίας άνω των 12 ετών, τάχθηκαν ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Γιώργος Παπαζήσης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Οι μελέτες των εμβολίων Pfizer και Moderna έχουν δείξει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου. Να μοιραστώ ένα στοιχείο σημαντικό για τους γονείς, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

 Τα στοιχεία από τον αμερικανικό ΕΟΔΥ δείχνουν ότι από τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που βρίσκονται σε νοσοκομείο για Covid, το 1/3 χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν νομίζω να θέλουμε να δούμε τους εφήβους μας σε εντατικές Μονάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης.

Πάντως, συμπλήρωσε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παιδιά πάσχουν από post Covid σύνδρομα, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο, ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού και από το πόσοι θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. «Να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση γύρω από την πανδημία και να εμβολιαστούμε όλοι για το καλό όλων», σημείωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας.

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ασφάλεια των εμβολίων για τα παιδιά. 

«Τα mrna έχουν πάρει έγκριση για τις ηλικίες άνω των 12 ετών. Η οποιαδήποτε έγκριση προϋποθέτει τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές και σε αυτές της ηλικίες» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν παρατηρείται κάποια διαφορά σε σχέση με τα δεδομένα της ασφάλειας που έχουμε για τους ενήλικους.

«Και αποτελεσματικά φάνηκαν γι’ αυτές τις ηλικίες και με βάση αυτά τα δεδομένα, πάρθηκε η απόφαση, να εμβολιαστούν και αυτές οι ηλικίες», πρόσθεσε. Σε ότι αφορά στο κατά πόσο θα χρειαστεί τρίτη δόση, ο κ. Παπαζήσης είπε μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει, αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε παρά μόνο για κάποιες κατηγορίες ασθενών πολιτών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα