Κορωνοϊός: Μην κάνετε αυτό αν δεν περάσει ένας μήνας μετά το εμβόλιο COVID-19

19.02.2021 / 23:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Coronavirus prevention portraits

 Η αμερικανική Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι κάποια άτομα που έκαναν προσφάτως εμβόλιο COVID-19 παρουσίασαν οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένωνΑυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί λανθασμένα ως σημάδι καρκίνου του μαστού. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό στήθος. Αν μια γυναίκα δει διόγκωση σε εκείνο το σημείο στο πλαίσιο μιας εξέτασης μαστού, θα μπορούσε εύκολα να της προκαλέσει ανησυχία.

Η ανακοίνωση των ειδικών περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο περιστατικό. Συνιστά, επίσης, σε όλους και ειδικά στις γυναίκες να μην κανονίσουν για εξέταση μαστού προτού περάσουν κάποιες εβδομάδες από το εμβόλιο COVID-19.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οίδημα των μασχαλιαίων λεμφαδένων βρέθηκε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των δοκιμών εμβολίων Pfizer και Moderna. Οι πρησμένοι λεμφαδένες είναι μια κοινή ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται με διάφορα εμβόλια, όπως εκείνα της γρίπης, της ηπατίτιδας, της πολιομυελίτιδας και του τετάνου.

«Το λεμφικό είναι το σύστημα αποστράγγισης του οργανισμού και ανταποκρίνεται στη φλεγμονή», εξήγησε η ειδική επί ορμονικών θεμάτων και ιδρυτής της Revitalize Medical Group, δρ. Tara Scott. «Οι μασχάλες σας (ή οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες) είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στον βραχίονα -και στο στήθος- οπότε είναι ορατοί σε μια μαστογραφία».

«Η σύσταση είναι να περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να μην κάνετε τη μαστογραφία στο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων«, δήλωσε η δρ. Scott. Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού ανέφερε ότι θα ήταν σώφρον να προγραμματίσετε μια μαστογραφία πριν κάνετε το εμβόλιο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να σας καθησυχάσει αν τυχόν σχηματιστεί κάποιο “γρομπαλάκι” κοντά στην μασχάλη σας μετά το εμβόλιο COVID-19.

Εάν δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για μαστογραφία πριν από το εμβόλιο, η Εταιρεία Απεικόνισης του Μαστού προτείνει “να περιμένετε 4 έως 6 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19″.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα