Κορωνοϊός – Μετάδοση: Πόσο κινδυνεύουν τα κατοικίδια από τους ιδιοκτήτες τους

05.05.2021 / 19:03
katoikidia

Φαίνεται τελικά πως ούτε τα πολυαγαπημένα μας κατοικίδια είναι αλώβητα απέναντι στη μάχη με τον κορωνοϊό και πιο συγκεκριμένα οι οικόσιτες γάτες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία γενετικών αναλύσεων από περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν από κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία, ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη COVID-19 στη γάτα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Veterinary Record.

«Δύο οικόσιτες γάτες βρέθηκαν θετικές στον ιό SARS-Cov-2, προερχόμενες από νοικοκυριά με κρούσματα κορωνοϊού» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής της έρευνας Margaret Hosie, καθηγήτρια ιολογίας στο Κέντρο Ιολογικών Ερευνών στη Γλασκώβη. Πρόκειται για μια εξάχρονη θηλυκή γάτα ράτσας του Σιαμ και τα συμπτώματα που παρουσίασε και θεωρήθηκαν ύποπτα ήταν εκκρίσεις από τη μύτη και τα μάτια. Η γενετική αλληλουχία του ιού που βρέθηκε στα δείγματα επιχρίσματος «ήταν πολύ παρόμοια με τις αλληλουχίες του κορωνοϊού από δείγματα μολυσμένων ατόμων στην ίδια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου» κατέληξε η Hosie, καθηγήτρια Ιολογίας του Κέντρου Ιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία.

Η δεύτερη «ασθενής» ήταν ένα γατάκι μόλις 4 μηνών ράτσας Ragdoll που τελικά κατέληξε από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού τον Απρίλιο του 2020, που τελικά είχε μολυνθεί είχε μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τον κορωνοϊό, όπως έδειξαν οι εξετάσεις μετά το θάνατό του.

Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Η Dorothee Bienzle, καθηγήτρια Κτηνιατρικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά αναφέρει ότι η μετάδοση ασθενειών από τον άνθρωπο στη γάτα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, όμως η διαφοροποίηση των περιπτώσεων σχετίζεται με την εγγύτητα του ασθενούς που νοσεί με κορωνοϊό και το κατοικίδιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η γάτα, σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με τον ιό, θα νοσήσει σοβαρά σύμφωνα με τον Keith Poulsen, διευθυντή του Κτηνιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Wisconsin: «Η κλινική ασθένεια με κορωνοϊό στα κατοικίδια κατοικίδια ζώα είναι αρκετά ασυνήθιστη» συμπληρώνει ο Poulsen. «Έχουμε συνεργαστεί σε μελέτες με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και γνωρίζουμε ότι τα κατοικίδια ζώα σε νοικοκυριά με COVID-19 έχουν μια πιθανότητα να κολλήσουν. Σπάνια όμως εκδηλώνουν κάποια κλινικά συμπτώματα και δεν απαιτούν κτηνιατρική παρέμβαση».

Όσον αφορά τη μετάδοση από τη γάτα στον άνθρωπο, δεν αποκλείει αυτή την πιθανότητα χωρίς όμως να πρέπει να μας ανησυχεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο τονίζει πως κλινικά και πειραματικά θα ήταν δύσκολο κάτι τέτοιο να προσδιοριστεί. Καταλήγει όμως στο εξής συμπέρασμα: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους, με μόνη εξαίρεση τα κουνάβια και το βιζόν με μικρή όμως πιθανότητα αλλά όχι μηδενική». Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της ερεύνας συστήνουν ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τόσο τη μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στη γάτα, όσο και τη μετάδοση από τη γάτα σε άλλη γάτα και τη μετάδοση από τη γάτα στον άνθρωπο.

Καλά είναι τα νέα όμως για τους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς όπως φαίνεται μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό αλλά όχι τόσο συχνά σε σύγκριση με τις γάτες σύμφωνα και με την Hosie και τον Poulsen.

ygeiamou. gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα