Στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χθες δηλώθηκαν 121 νέα περιστατικά θετικών κρουσμάτων μεταξύ μαθητών και 13 από εκπαιδευτικούς.
Σε υψηλά ποσοστά συνεχίζουν να είναι τα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας στην Αχαΐα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.
Στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χθες δηλώθηκαν 121 νέα περιστατικά θετικών κρουσμάτων μεταξύ μαθητών και 13 από εκπαιδευτικούς.
Να σημειωθεί ότι, την Πέμπτη, με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες μετά από πενθήμερη απουσία λόγω της αναγκαστικής αργίας, δηλώθηκαν 210 απουσίες λόγω κορονοϊού και άλλες 13 νοσήσεις από καθηγητές.
Αυτοί οι αριθμοί κατά τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέα Ζέρβα, δείχνουν όσες ημέρες τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, υπήρξε διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών.
Τα ανοικτά σχολεία είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, τόνισε ο κ. Ζέρβας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, γιατί από τη μια πλευρά, τα συνεχή σελφ τεστ συμβάλλουν στον άμεσο εντοπισμό και περιορισμό των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών και από την άλλη προστατεύονται τα ίδια τα μέλη της μαθητικής κοινότητας και οι οικογένειές τους, όπως και το περιβάλλον τους. «Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οι σχολικές αίθουσες, γιατί είναι χώροι όπου τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών» τόνισε ο κ. Ζέρβας.
Στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αχαΐα, χθες εντοπίστηκαν 113 κρούσματα μεταξύ των μαθητών. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 564 θετικοί μαθητές. Οσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, χθες δηλώθηκαν 8 νέα κρούσματα και στο σύνολό τους, 62 και 2 στενές επαφές.
Την ίδια ώρα, σβήνει και αυτό το κύμα καταλήψεων στα σχολεία της Αχαΐας. Ο διευθυντής της Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ζέρβας, δήλωσε ότι και ο αριθμός των καταλήψεων μειώθηκε δραστικά και πλέον μόνο δύο σχολεία τελούσαν χθες υπό κατάληψη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
Σταθερότητα που προβληματίζει τους ειδικούς έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 22.362 νέες μολύνσεις και 107 θανάτους, ενώ την ίδια στιγμή στις ΜΕΘ όλης της χώρας νοσηλεύονται 605 συνάνθρωποι. Παράλληλα, και στον Νομό Αχαΐας παρατηρείται παρόμοια σταθερότητα με 677 νέα κρούσματα, με την Αιτωλοακαρνανία να παρουσιάζει 294 νέα κρούσματα και στην Ηλεία 238.
Ζητήσαμε από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη να μας μεταφέρει την εικόνα από τα δύο νοσοκομεία της πόλης και χθες το απόγευμα νοσηλευόντουσαν 63 συμπολίτες στις κλίνες κορονοϊού του Αγίου Ανδρέα και 9 ακόμη στη ΜΕΘ Covid. Την ίδια ώρα στο ΠΓΝΠ, 101 άτομα νοσηλεύονται στις απλές κλίνες κορονοϊού, τέσσερα παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική, τρεις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και 13 συμπολίτες στις ΜΕΘ κορονοϊού.
ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ
Η εκτίμηση του κ. Καρβέλη σχετικά με τον λόγο που δεν πέφτουν κρούσματα και νοσηλείες έχει ως εξής: «Παραμένουν ψηλά τα κρούσματα γιατί έχουμε μεγάλη κυριαρχία της μετάλλαξης Ομικρον στην κοινωνία σύμφωνα με το Τμήμα Μοριακού Ελέγχου της 6ης ΥΠΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια να παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα θετικών κρουσμάτων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων και κατ’ αντιστοιχία αυξημένο αριθμό εισαγωγών». Επιπλέον, ο κ. Καρβέλης συμπληρώνει: «Είναι δε σημαντικό ότι πολλοί από αυτούς που εισάγονται και νοσηλεύονται ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα άνω των 55 και στις περισσότερες περιπτώσεων ανεμβολίαστοι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας τους και σε άλλες περιπτώσεις επιφέρει την επιβάρυνση της κατάστασης τους».
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ
Τέλος, ξεπεράστηκε η ανησυχία που δημιουργήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν ένα μόλις τριών μηνών βρέφος μεταφέρθηκε από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ έχοντας διαγνωστεί με κορονοϊό. «Εξήλθε από τη ΜΕΘ Παίδων, αφού ο οργανισμός του βρέφους ανταποκρίθηκε στην παροχή οξυγόνου και τη θεραπευτική αγωγή» εξηγεί ο Γ. Καρβέλης.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέας Ηλιάδης και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έπραξαν το καλύτερο δυνατό για την περίπτωση του παιδιού. Πλέον, η κατάσταση της υγείας του βρέφους είναι σταθερή με μικρές ανάγκες παροχής οξυγόνου και εκφράζεται αισιοδοξία πως όλα θα κυλήσουν κατ’ ευχήν.