Κορωνοϊός: Κανείς δεν έχει εμβολιαστεί στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα

05.03.2021 / 20:20
400

Toυ Αλέξανδρου Κογκόλη

Ιδιαιτέρως επιβαρυμένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε κλειστές δομές της Πάτρας, με τα κρούσματα να είναι δεκάδες και τον φόβο να αυξάνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φυλακές του «Αγίου Στεφάνου», που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην κορυφή της επικαιρότητας, των επιδημιολογικών δεδομένων και της προσοχής των αρχών. Τα 80 και πλέον κρούσματα σε έγκλειστους και σωφρονιστικούς κάνουν τις σειρήνες του συναγερμού να ηχούν. Οι μολύνσεις εντοπίζονται κυρίως στη Γ΄ πτέρυγα, με τη διασπορά όμως να υφίσταται και σε άλλες. Βασική παράμετρος και το ότι ουδείς έχει εμβολιαστεί!

«Ελέγχουμε την κατάσταση»

Ο ΕΟΔΥ έχει επιληφθεί της καταστάσεως, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα του πρωτοκόλλου, με τεστ, ιχνηλάτηση επαφών και οδηγίες δράσης εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του ΕΟΔΥ στη Δυτική Ελλάδα, Χαράλαμπο Μπακόπουλο, «τα κρούσματα συνολικά στις φυλακές είναι 82. Πραγματοποιήθηκαν 802 έλεγχοι, με ράπιντ τεστ και ιχνηλατήσαμε όλες τις επαφές των κρουσμάτων. Την Κυριακή θα επαναλάβουμε τους ελέγχους για να είμαστε όλοι σίγουροι και να αποφύγουμε ενδεχόμενο διασποράς. Κάναμε ενδελεχείς και σαρωτικούς ελέγχους. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη. Εάν ακολουθηθούν πιστά όλες οι οδηγίες θα τελειώσει γρήγορα η δυσκολία της συνθήκης».

Ο «ασθενής μηδέν»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» και κύκλους σωφρονιστικών υπαλλήλων, αν και δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί στο 100%, ο «ασθενής μηδέν» είναι πιθανότατα κρατούμενος που κόλλησε τον ιό στο νοσοκομείο, όταν πήγε για εξετάσεις. Όπως και να έχει, μικρή σημασία έχει πλέον αυτό, με τις συναρμόδιες αρχές να πραγματοποιούν εξονυχιστικές ιχνηλατήσεις και να τους αφορά περισσότερο η από εδώ και στο εξής συνθήκη.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, μόνος ένας από τους 82 άνδρες που έχουν μολυνθεί χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο για προληπτική περαιτέρω παροχή υπηρεσιών.

Κανένας εμβολιασμός

 «Τηρούσαμε το πρωτόκολλο με μαθηματική ακρίβεια. Πριν και μετά τα κρούσματα. Όλοι μας στις φυλακές. Δυστυχώς όμως ο κορωνοϊός μας επισκέφθηκε. Αυτό που μας φοβίζει, είναι ότι είμαστε όλοι ανεμβολίαστοι (κρατούμενοι, σωφρονιστικοί, εξωτερικοί φρουροί)», δηλώνει στο «Νεολόγο» ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα, αφού ήρθε σε επαφή με κρούσμα, χωρίς ωστόσο να νοσήσει, όπως προέκυψε από το σχετικό τεστ.

«Σε καραντίνα βρίσκονται κι άλλοι συνάδελφοι, περίπου 7 στον αριθμό. Καλούμε την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές να εξετάσει το εκ νέου το ζήτημα του εμβολιασμού όλων μας, καθώς ενδεχόμενη διασπορά του ιού μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, που για καλή μας τύχη σε αυτή τη φάση δεν προέκυψαν», προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Έξω θα είχαν εμβολιαστεί!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, έγκλειστοι, θα μπορούσαν να είχαν κάνει το εμβόλιο εάν ήσαν έξω, λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων! Αυτό και μόνο ίσως φτάνει για να καταλάβει ο καθένας τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο ιός για κάποιους. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτεία ίσως ήταν καλό να προλάβει, παρά μετά να θεραπεύει, πολλώ δε μάλλον ενδεχόμενο θάνατο από τον κορωνοϊό.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα