Κορονoϊός και τηλεργασία : Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…

12.02.2021 / 8:48
tilergas

Προ πανδημίας, για πολλούς ήταν πρακτικά μία άγνωστη έννοια. Πλέον, 2-3 καραντίνες μετά, η τηλεργασία γίνεται για ολοένα και περισσότερους η νέα νόρμα.

Τελευταία ερεύνα της AlphaWise της Morgan Stanley σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) καταδεικνύει ότι, στην πλειονότητά τους, οι υπάλληλοι δεν αναμένουν επιστροφή στα γραφεία τους πριν από τον Ιούνιο, αντί του Απριλίου, όπως υπολογιζόταν αρχικά.

Όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα, οι Βρετανοί έχουν τα «σκήπτρα» σε αριθμό εργαζόμενων από το σπίτι, με μέσο όρο 3,1 ημέρες την εβδομάδα (βάσει των διαθέσιμων στοιχείων έως τα τέλη Ιανουαρίου).

Τον τελευταίο μήνα, αντίστοιχα, στη Γερμανία τέθηκαν σε καθεστώς τηλεργασίας περισσότεροι υπάλληλοι (2,5 ημέρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο), ένεκα της παράτασης στη χώρα τους του σκληρού lockdown.

Τηλεργασία, η μόνιμη

Τουλάχιστον οι μισοί ερωτηθέντες υπάλληλοι γραφείου στις πέντε προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν στην έρευνα της Morgan Stanley ότι θα ήθελαν να συνεχίζουν να δουλεύουν και στο μέλλον εν μέρει σε καθεστώς τηλεργασίας –περίπου δύο ημέρες την εβδομάδα.

Τεχνολογικοί κολοσσοί, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη εξαγγείλει ανάλογα μέτρα και, μάλιστα, σε μόνιμη βάση. Στη μακρά αυτή λίστα, στην οποία συγκαταλέγονται το Facebook και το Twitter, προστέθηκε εδώ και λίγα 24ωρα και η Salesforce. Εφεξής, ανακοίνωσε, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της θα εργάζεται εξ αποστάσεως, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις της θα συρρικνωθούν σε εμβαδόν. https://video-api.wsj.com/api-video/player/v3/iframe.html?guid=2DD85CC9-636E-42C1-8EE4-AD62E0AE6256

Σύμφωνα με την έρευνα της Morgan Stanley, η καθιέρωση της τηλεργασίας, η συνεχώς αναβαλλόμενη επιστροφή των εργαζόμενων πίσω στα γραφεία και η αυξανόμενη ανεργία θα συνεχίσουν, συνδυαστικά, να ασκούν πρόσθετες πιέσεις στην αγορά, μέσα στο 2021. Και στον κτηματομεσιτικό τομέα, λόγω μειωμένης ζήτησης για χώρους γραφείων, που με τη σειρά της εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση των ενοικίων.

Αλλά και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε καταστήματα εστίασης και λιανικής ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών, που έχουν βασίσει σημαντικό μέρος των εσόδων τους στις συναλλαγές και στην εξυπηρέτηση του προσωπικού εταιρειών.

«Δικαίωμα στην αποσύνδεση»

Στην άλλη όψη του νομίσματος, στους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, η μία μετά την άλλη έρευνες καταγράφουν ωράρια-«λάστιχο» και αύξηση του όγκου εργασίας.

Βάσει των στοιχείων της εταιρείας NordVPN Teams, που δημοσίευσε το Bloomberg, οι τηλεργαζόμενοι – λόγω πανδημίας – σε Βρετανία, Αυστρία, Καναδά και ΗΠΑ έχουν αυξήσει, κατά μέσο όρο, κατά τουλάχιστον 2-3 ώρες τις καθημερινές τους βάρδιες. 

Συνδυαστικά, μάλιστα, με έτερη έρευνα της εταιρείας Wildgoose για την εφημερίδα Guardian, προκύπτει ότι, για αυτήν την κατηγορία εργαζομένων, τα διαλείμματα για φαγητό έχουν μειωθεί σε συχνότητα και διάρκεια. Τυχόν ελαφρές  ασθένειες δεν αποτρέπουν την εργασία από το σπίτι. Ενώ η επί πολλές ώρες online σύνδεση με την εργοδότρια εταιρεία έχει καταστήσει εξαιρετικά «θολά» τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Όχι τυχαία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε προ ημερών (με 427 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 83 αποχές) ψήφισμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιβολής ενός νέου, σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου και θεσμοθέτησης του δικαιώματος των εργαζόμενων «στην ψηφιακή αποσύνδεση», με το πέρας του ωραρίου ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της άδειας.

«Ήλθε η ώρα να επικαιροποιήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε ο εισηγητής ευρωβουλευτής Άλεξ Σαλίμπα (Σοσιαλιστές, Μάλτα), «ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένατης ψηφιακής εποχής».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα