Παρασκευή, 28.01.2022, 7:23 πμ

Κορωνοϊός και μεταμοσχεύσεις: Γιατρός εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο το εμβόλιο

02.12.2021 / 15:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
metamosxeysi-embolio-kokkinomalla.jpg

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση ή έχουν προγραμματίσει να κάνουν, σε σχέση με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, έδωσε ο ακαδημαϊκός, ιατρός – χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Τζάκης.

«Να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και αυτοί που έχουν μεταμοσχευτεί και αυτοί που πρόκειται να μεταμοσχευθούν. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως και στο δικό μας στην Αμερική, δεν δεχόμαστε αρρώστους να είναι στη λίστα, αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να έχει κάνει ο ασθενής το εμβόλιο πριν, για να γίνει η μεταμόσχευση. Η πιο επικίνδυνη φάση μετά τη μεταμόσχευση είναι οι πρώτοι 3 μήνες και τότε χρειάζεται η μεγαλύτερη προφύλαξη. Για αυτό επιβάλλεται να είναι οι άρρωστοι εμβολιασμένοι όταν κάνουν τη μεταμόσχευση. Αυτή είναι η γενικά αποδεκτή λύση», εξήγησε ο κ. Τζάκης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Κάποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο πρώτα, και μετά να το σκεφτεί, παρά το αντίθετο. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σοβαρός και παρών. Πρέπει κανείς να προφυλαχτεί όσο μπορεί καλύτερα και το εμβόλιο είναι η καλύτερη προφύλαξη που έχουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Πολύ πίσω η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις -«15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται»
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τις μεταμοσχεύσεις ο κ. Τζάκης είπε: «Έχουμε εξελίξεις αυτές τις ημέρες για τις μεταμοσχεύσεις. Έγινε μία έκθεση από το Ωνάσειο, που τεκμηρίωσε με στοιχεία την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν διπλάσια άτομα από ό,τι σε όλη την Ευρώπη σε αιμοδιάλυση, αντί να έχουν κάνει μεταμόσχευση. Υπάρχουν σχεδόν 15.000 άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρειάζονται μεταμόσχευση και δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Το κόστος της αιμοδιάλυσης μακροχρόνια είναι δεκαπλάσιο από ό,τι των μεταμοσχεύσεων. Η έκθεση παραδόθηκε στον πρωθυπουργό. Αυτή πρέπει να είναι η βάση για τις μεταβολές που πρέπει να γίνουν για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Είμαστε πίσω. Δεν υπάρχει σύστημα αυτή τη στιγμή που να μπορεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να γίνουν μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει προσωπικό, αλλά θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί και άλλο. Πρέπει οι μεταμοσχεύσεις να πουν σε μια καινούργια βάση».

«Στη Θεσσαλονίκη, επειδή το δημόσιο νοσοκομείο ήταν γεμάτο διοχετεύσαμε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που δέχτηκαν με τις αμοιβές του δημοσίου να θεραπεύσουν τους αρρώστους. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεθούν. Ο κορωνοϊός φαίνεται πως θα είναι μαζί μας για καιρό. Δεν μπορεί όλα αυτά να πάνε πίσω για καιρό», πρόσθεσε.

ΥΓΕΙΑ  15/06/2021  08:24

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα