Κορωνοϊός: Η μάσκα, το εμβόλιο και οι διάφοροι χαρακτήρες – Πως συνδέονται

29.05.2022 / 9:39
maska-koronaios-europi

Νέα έρευνα δείχνει πως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού θα μπορούσαν να μειώσουν τη συμμόρφωση των ατόμων στα προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως η χρήση της μάσκας και ο εμβολιασμός,.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.100 ενηλίκων από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2021. Οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες απάντησαν σχετικά με τη χρήση της μάσκας και τις απόψεις τους σχετικά με τον εμβολιασμό και παράλληλα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα ναρκισσισμού του χαρακτήρα τους.

Αφού αντισταθμίστηκαν παράγοντες όπως η αντίληψη του κινδύνου και οι πολιτικές πεποιθήσεις, αυτό που διαπίστωσαν οι μελετητές είναι πως τα άτομα με στοιχεία του «μεγαλεπήβολου ναρκισσισμού» (grandiose narcissism), άτομα δηλαδή που αναζητούν κύρος, κοινωνικό στάτους και θαυμασμό από τους γύρω τους, ήταν λιγότερο πιθανό να φορέσουν μάσκα ή να εμβολιαστούν.

Από την άλλη, όσοι παρουσίασαν ροπή προς τον «ευάλωτο ναρκισσισμό», δηλαδή τα πιο εγωκεντρικά άτομα με μια ευαισθησία στη γνώμη των άλλων, ναι μεν δεν ακολουθούσαν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και ήταν αρνητικοί προς τον εμβολιασμό, όμως ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα, εάν αισθανθούν ότι τους κρίνουν αρνητικά. Επιπλέον, όσοι ναρκισσιστές φορούσαν τις μάσκες, ήταν πιο πιθανό να παροτρύνουν και τους γύρω τους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Οδηγός επιβίωσης για τους νάρκισσους

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Current Psychology και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσαν να υποδείξουν έναν οδηγό συμπεριφοράς προς αυτά τα άτομα σε ενδεχόμενες μελλοντικές πανδημίες. Όπως επισημαίνει ο Peter Hatemi, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Penn State University, «εάν θέλετε να πείσετε κάποιον με μεγαλεπήβολο ναρκισσισμό να φορέσει μάσκα ή να ακολουθήσει άλλα μέτρα για τον μετριασμό της πανδημίας, θα πρέπει να προβάλετε αυτά τα μέτρα ως μοναδικά, εκπληρώνοντας την ανάγκη τους να ξεχωρίσουν. Από την άλλη, όσοι είναι ευαίσθητοι στην κριτική, θα μπορούσατε να αναφέρετε ότι ο μετριασμός είναι κοινωνικά επικυρωμένος. Και οι δύο αυτές στρατηγικές φαίνεται να επηρεάζουν καλύτερα τα άτομα με αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας παρά η πίστη στο κοινό καλό, για παράδειγμα» σημειώνει επίσης.

Τονίζει, ωστόσο, ότι όλοι θα μπορούσαμε να εμφανίσουμε στοιχεία του μεγαλεπήβολου και του ευάλωτου ναρκισσισμού: «Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα φυσικό μέρος της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων, γιατί χωρίς αυτό, δεν θα λειτουργούσαμε σωστά. Αλλά αυτό το μέρος του ναρκισσισμού που έχουμε όλοι, μπορεί εύκολα να τροφοδοτηθεί από πολιτικά μηνύματα και να παρασυρθεί σε αυτές τις διαφορετικές ιστορίες, όπως είδαμε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα